AFM-bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven gaat speciaal onderwijs in

Van Vroonhoven stopt per 1 september als bestuursvoorzitter bij de Autoriteit Financiële Markten. Zij start dan met de pabo.

Merel van Vroonhoven, AFM, tijdens een rondetafelgsprek in de Tweede Kamer over bankenbuffers in mei 2018.
Merel van Vroonhoven, AFM, tijdens een rondetafelgsprek in de Tweede Kamer over bankenbuffers in mei 2018. Foto Bart Maat/ANP

Merel van Vroonhoven, de bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), legt per 1 september haar functie neer. In een persbericht stelt de topvrouw dat zij leraar wil worden in het speciaal onderwijs.

Van Vroonhoven begint in september aan de opleiding tot leraar, de pabo. Ze wil “een meer concrete bijdrage leveren”, voor “mensen die dat het meest nodig hebben”. Een woordvoerder van de AFM noemt het besluit om te beginnen met de pabo “iets dat is ontstaan uit een persoonlijke motivatie, om meer in de praktijk te werken”. In een interview met Het Financieele Dagblad zegt Van Vroonhoven:

“Ik heb een zoon met autisme. [...] Ik heb de afgelopen tijd veel rondgekeken op scholen waar gehandicapte kinderen komen, zowel geestelijk als lichamelijk. Soms zelfs kinderen die niet lang meer te leven hebben. Die leerkrachten daar maken het leven zo de moeite waard voor ze.”

Van Vroonhoven is sinds 2014 bestuursvoorzitter van de AFM. Daarvoor was zij bestuurder bij verzekeraar Nationale Nederlanden en topvrouw bij de Nederlandse Spoorwegen. Vorig jaar werd Van Vroonhoven opnieuw benoemd tot bestuursvoorzitter bij de AFM - de termijn is vier jaar. Wanneer zij in september stopt bij de toezichthouder zal ze die functie vijfenhalf jaar hebben vervuld.

‘Rustig vaarwater’

Als bestuursvoorzitter voerde Van Vroonhoven meerdere hervormingen door binnen de AFM om ontwikkelingen op de financiële markt bij te houden. Zo werden meer data-analisten aangenomen. De AFM kwam onder haar bewind in opspraak vanwege slecht toezicht op zogeheten rentederivaten.

De AFM bevindt zich volgens Van Vroonhoven nu in “rustig vaarwater” en ze laat de organisatie “met een gerust hart achter”, stelt ze in het persbericht. Volgens de woordvoerder van de AFM wordt in de komende maanden gezocht naar haar opvolger.