BBC wijkt deels uit naar Nederland als noodplan in geval van No Deal-Brexit

De BBC verhuist licenties naar Nederland, zodat ze kan blijven uitzenden in de EU bij een zogenoemde No Deal-Brexit. Persbureau Bloomberg meldde dit woensdag op basis van ingewijden bij de Britse publieke omroep.

Het betreft uitzendlicenties van de commerciële tak van de BBC, die onder meer tv-series uitzendt als Doctor Who en Eastenders. Mocht het Verenigd Koninkrijk uit de EU stappen zonder akkoord met de 27 resterende lidstaten, dan zouden de licenties niet meer geldig zijn. De BBC verdient jaarlijks honderden miljoenen op de Europese tv-markt.

Een woordvoerder wil niet bevestigen dat de BBC deels naar Nederland verhuist, maar bevestigt dat de zender „noodzakelijke voorbereidingen” treft om alle kanalen in de lucht te houden. Ook zegt de BBC dat werknemers zullen verhuizen.

Om te mogen uitzenden in de EU moet een bedrijf een groot kantoor in een lidstaat hebben of vanuit een EU-land een verbinding met de satelliet hebben opgezet. Ook andere mediabedrijven zoals Discovery hebben licenties in andere EU-landen veiliggesteld.

Woensdag hadden de Britse oppositieleider Corbyn en premier May een eerste, door beide partijen als „constructief” aangemerkt gesprek over een gezamenlijke oplossing van de Brexit-impasse. Het Lagerhuis nam woensdagavond met een meerderheid van één stem een wet aan die de regering dwingt om uitstel voor de Brexit te vragen om een No Deal te voorkomen.