Bangkok: een stad van tegenstellingen

[When in] Vergeet de toeristische attracties, de beste tips voor een stedentrip komen van kenners. Wat is er te doen in Bangkok? NRC-correspondent Annemarie Kas weet het.

Foto’s Getty Images, Istock

Backpackers ontwijken

Miljoenenstad Bangkok, cliché maar waar, is een stad van tegenstellingen. Van serene tempels en schreeuwerige winkelcentra, van goedkope hostels en chique rooftop bars. Tussen die uitersten in is Bangkok een energieke stad met lekker eten, groene parken en leuke markten. Het is er wel druk, met zo’n 8,3 miljoen inwoners is het één van de grootste steden van Zuidoost-Azië. Maar dat betekent ook dat het relatief simpel is om de backpackers-scene – het gebied rond Khao San Road, denk veel bier en foute cafés – te ontwijken.

Het stadsbestuur probeert al jaren om de stad schoner te krijgen, maar juist het rommelige straatbeeld geeft Bangkok karakter. In 2017 werden de eetstalletjes verboden, maar daar trokken lang niet alle verkopers zich iets van aan. Nu zijn ze in veel gebieden ook gewoon weer toegestaan.

Naar de markt

De chique malls waar het stadscentrum vol mee staat, zijn voor de meeste Thai niet te betalen. Zij gaan naar de markt voor eten en kleding. In het algemeen geldt: hoe verder uit het centrum, des te beter de markten, want daar zijn ze minder specifiek voor toeristen bedoeld. Bij de populaire en gigantische weekendmarkt Chatuchak (bij metrostation Mo Chit) zie je Thai met lege weekendtassen naar binnen lopen en ze gaan pas weer weg als die tassen vol zijn.

De avondmarkten waar Bangkok er tientallen van heeft, zijn vaak meer op eten gericht. De Rod Fai-markten zijn een begrip, er zijn kraampjes met kleding en allerlei vintage spullen, maar je kunt er ook lekker eten en drinken. Er zijn twee locaties: Srinakarin in het zuidoosten van de stad is de grootste. De andere, Ratchada, ligt dichterbij het centrum en is makkelijk te bereiken met de metro.

De busboot

Je kunt een toeristische boottocht maken over de brede Chao Phraya-rivier die door Bangkok kronkelt, maar leuker is de ‘busboot’ (Khlong Saen Saep), een varende taxidienst voor locals. Zo’n tochtje toont de achterkant van de stad, veel graffiti en soms een vlaag rioollucht. Aan het eind van de route van west naar oost ligt Bangkapi mall, een winkelcentrum met een goede foodcourt.

Straatstalletje met Michelinster

Ze draagt een skibril tegen de oliespetters en staat ondanks de wachtrij onverstoorbaar haar signature dish klaar te maken: omelet met krab. Jay Fai is de chefkok van het enige straatstalletje in Bangkok met een Michelinster. In interviews heeft ze wel eens gezegd dat ze overweegt de ster terug te geven omdat die haar zoveel extra werk bezorgt, maar tot nu toe deed ze dat toch maar niet. Ga vroeg om je naam op de wachtlijst te schrijven en houd de tijd in de gaten, want als je te laat terug bent is je plek vergeven. Vlak naast Raan Jay Fai zit Thipsamai Pad Thai, ook een aanrader, al is de rij wachtenden hier vaak minstens zo lang. Een paar straten verderop heeft Eat Pad Thai, inderdaad, ook pad thai als belangrijkste gerecht: gebakken rijstnoedels met garnalen. Zij kregen een Bib Gourmand, de onderscheiding van Michelin voor bijzonder goed eten met een schappelijke prijs.