Advocaten leggen Arnhemse terreurzaak neer uit vrees voor inreisverbod VS

Ze stonden verdachten bij die vorig jaar september werden opgepakt voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. Een collega werd deze week een visum geweigerd.

Foto via Getty Images

Twee advocaten die terrorismeverdachten bijstonden, hebben hun zaken overgedragen omdat zij vrezen dat zij anders niet meer naar de Verenigde Staten kunnen reizen. Dat bevestigt hun kantoorgenoot Serge Weening na berichtgeving van RTL Nieuws. Weening, die bekend staat als “terrorismeadvocaat”, kreeg eerder deze week te horen dat zijn visumaanvraag om onduidelijke redenen is geweigerd door de VS.

Weening neemt zelf de zaken van zijn collega’s over. Hij zal twee van de zeven terrorismeverdachten bijstaan die afgelopen september in onder andere Arnhem en Weert zijn opgepakt, nadat zij in een vakantiehuisje werden gefilmd met vuurwapens.

Lees ook dit stuk over het radicale netwerk waarvan een deel van de verdachten onderdeel uitmaakte: Hoe een clubje uit Arnhem de jihad ging omarmen

Speciale procedure

Weening vermoedt dat zijn afwijzing te maken heeft met de eerdere terrorismezaken die hij deed. Volgens de strafadvocaat deelde een medewerker van het Amerikaanse consulaat in Amsterdam hem kort na aanvang van zijn aanvraaggesprek mede dat hij voorlopig geen visum zou krijgen. Hij had haar toen net gezegd dat hij als advocaat vaak terroristen bijstaat, aldus Weening. De medewerker verwees hem naar een speciale procedure die “maanden zou gaan duren”. Om die reden zegde Weening zijn vakantie naar Miami af. Het verhaal van Weening was aanleiding voor zijn collega’s uit voorzorg hun zaak over te dragen.

De Amerikaanse ambassade kan niet bevestigen dat de visumaanvraag van Weening werd geweigerd vanwege zijn werk als terrorismeadvocaat. Een woordvoerder zegt “niet op individuele zaken in te gaan”. Wel bevestigt ze dat medewerkers van het consulaat na een interview een visumaanvrager “soms om extra informatie verzoeken”.

Die extra informatie behelst volgens Weening in zijn geval onder meer een gedetailleerd overzicht van zijn woonadressen, reisbestemmingen, e-mailadressen telefoonnummers en sociale media-accounts van de afgelopen vijftien jaar. Volgens Weening werd de visumaanvraag van een collega die eveneens bekend staat als terrorismeadvocaat vandaag ook afgewezen.