ACM onderzoekt handel met voorkennis door energiebedrijf PZEM

De ACM liet eerder deze week al weten binnen te zijn gevallen bij een niet nader bepaald bedrijf. Mogelijk heeft het Zeeuwse bedrijf Europese regels voor energiehandel overtreden.

Sinds 2017 gaat de energie producerende tak van Delta officieel verder als PZEM. Het bedrijf richt zich op productie, handel en levering van energieproducten en -diensten op de zakelijke markt.
Sinds 2017 gaat de energie producerende tak van Delta officieel verder als PZEM. Het bedrijf richt zich op productie, handel en levering van energieproducten en -diensten op de zakelijke markt. Foto Evert van Moort/Hollandse Hoogte

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vorige week een inval gedaan bij energiebedrijf PZEM. Het Zeeuwse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan handel met voorkennis op de energiemarkt. Eerder deze week wilde de toezichthouder nog niet zeggen om welk bedrijf ging.

De inval is gedaan in het kader van een sinds 2017 lopend onderzoek, bevestigen PZEM-directeur Frank Verhagen en de ACM tegenover NRC. Het is voor het eerst dat de toezichthouder een dergelijke actie uitvoert in navolging van Europese regels voor energiehandel.

Het betreft een vervolgonderzoek naar mogelijke tekorten “in het verplicht publiceren van de onbeschikbaarheid van energieproductiecentrales”. Het bedrijf zegt mee te werken met de toezichthouder. De ACM deelt geen details over de oorspronkelijke aanleiding voor het sinds 2017 lopende onderzoek en wil niet zeggen of er bij de inval bedrijfsspullen zijn ingenomen.

REMIT-wet

Energiebedrijven moeten melden wanneer een centrale voor onderhoud uit bedrijf gaan. Dat kan namelijk de stroomprijs beïnvloeden. De Europese verordening REMIT (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency) schrijft voor dat bedrijven hun eigen handelaren niet eerder dan andere partijen mogen informeren, om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Na vijf jaar wennen aan nieuwe EU-regels treden autoriteiten tegen ‘foute’ energiehandelaren op. Ook in Nederland was een inval

PZEM vermeldt het ACM-onderzoek in het jaarverslag van 2017. Naar aanleiding van een “eerder bezoek” van de ACM in september dat jaar zegt het bedrijf al met “een verbeterprogramma” op het gebied van de zogeheten REMIT-wet te zijn begonnen.