Voormalig Nissan-topman Ghosn opnieuw gearresteerd

Vorige maand kwam de voormalige topman op borgtocht vrij. Er zijn nieuwe verdenkingen rondom betalingen van vijf miljoen dollar aan een dealer in Oman.

Een foto van Carlos Ghosn, in een reclame van Nissan.
Een foto van Carlos Ghosn, in een reclame van Nissan. Foto Kimimasa Mayama/EPA

De gewezen topman van Nissan, Carlos Ghosn, is donderdagmorgen opnieuw gearresteerd in Japan. De topman was op borgtocht vrij sinds begin vorige maand. Door de autoriteiten zouden nieuwe aanklachten tegen hem zijn ingebracht, vanwege onrechtmatige betalingen aan een autodealer in Oman.

Het Japanse televisiekanaal NHK meldt dat de ex-topman op donderdagochtend vroeg in zijn woning in Tokio is opgehaald voor ondervragingen omdat hij wordt verdacht van vertrouwensbreuk. Hierop volgde zijn aanhouding, zijn vierde arrestatie sinds vorig jaar november.

De openbaar aanklager in Tokio heeft bekendgemaakt dat de verdenking draait om een betaling van vijf miljoen dollar aan een derde partij in het buitenland. Eerder meldden Japanse media dat het geld bestemd was voor een autodealer in Oman. Een deel zou gebruikt zijn om een privéjacht van Ghosn te betalen. De verdediging heeft verklaard dat de betalingen legitiem waren en dat de aankoop van het jacht niets met Nissan te maken gehad heeft.

Geen internet

Voordat Ghosn op 6 maart werd vrijgelaten na betaling van een borgsom die gelijkstond aan bijna acht miljoen euro, zat hij 108 dagen vast. Ghosn moest voldoen aan een aantal strenge voorwaarden. Hij mocht geen internet gebruiken, het land niet verlaten en moest ermee akkoord gaan dat een camera constant op zijn voordeur gericht staat.

Lees ook deze reportage over de rechtszaak tegen Ghosn: ‘Ik ben ten onrechte beschuldigd’

Woensdag kondigde Ghosn via zijn Twitter-account aan dat hij op 11 april een persconferentie zou geven, waarin hij de “waarheid” zou vertellen over zijn situatie. Ghosn liet via een woordvoerder weten dat hij de arrestatie ziet als een poging hem te breken en hem het zwijgen op te leggen.

Ghosn werd al van verdacht inkomsten te hebben verzwegen in de officiële stukken die hij bij de Japanse beurs had ingediend. Als hij aan die feiten schuldig wordt bevonden, riskeert hij een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar.