verslaving

200.000 Nederlanders gebruiken langdurig zware pijnstillers

Meer dan tweehonderdduizend Nederlanders gebruikten in 2017 langdurig zeer zware pijnstillers. Dat blijkt uit onderzoek van Zorgverzekeraars Nederland dat dinsdag is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het is voor het eerst dat duidelijk wordt hoeveel mensen deze zogeheten opioïden langer dan drie maanden innemen. Opioïden als oxycodon en fentanyl staan bekend om hun effectieve werking tegen hevige pijn én om hun verslavende werking. Deze werking is te vergelijken met die van stoffen als morfine en heroïne. Fentanyl is zelfs vijftig keer zo sterk als die laatste stof. Welk deel van de groep gebruikers echt verslaafd is, zegt het onderzoek niet. „Er is alleen gekeken naar declaratiegegevens”, aldus een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland. (NRC)