Venezolaanse oppositieleider Guaidó verliest onschendbaarheid

De wijziging is doorgevoerd door de omstreden grondwetgevende vergadering, die op hand is van Maduro. Guaidó wordt door zo’n vijftig landen erkend als interim-president.

Guaidó kan voortaan door de autoriteiten worden aangehouden.
Guaidó kan voortaan door de autoriteiten worden aangehouden. Foto Miguel Gutiérrez/EPA

De parlementaire onschendbaarheid van oppositieleider Juan Guaidó is opgeheven door de omstreden grondwetgevende vergadering van Venezuela. Guaidó, die door zo’n vijftig landen wordt erkend als interim-president van Venezuela, is hierdoor niet langer ontheven van strafrechtelijke vervolging en kan daardoor vanaf nu door de autoriteiten worden aangehouden. Dat meldt persbureau Reuters woensdagochtend.

De 545 leden tellende grondwetgevende vergadering (Asamblea Nacional Constituyente), die op verzoek van huidig president Maduro is opgericht om de Venezolaanse Grondwet te herschrijven, is een omstreden orgaan. De oppositie boycotte de verkiezing van de leden ervan, waardoor de vergadering vooral bestaat uit sympathisanten van Maduro en diens Socialistische Partij.

Met het opheffen van Guadió’s immuniteit kan het Venezolaanse Hooggerechtshof verder met een rechtszaak tegen hem, zeggen politieke bondgenoten van Maduro tegen Reuters. “Hiermee wordt formeel de voortzetting van het proces geautoriseerd”, zegt Diosdado Cabello, voorzitter van de grondwetgevende vergadering en tevens vicepresident van de Socialistische Partij. Het Hooggerechtshof staat net als de grondwetgevende vergadering achter Maduro.

‘Consequenties aanvaarden’

Guaidó heeft gelaten op het besluit gereageerd. “We gaan onze verantwoordelijkheid niet uit de weg”, zei hij tegen verslaggevers in hoofdstad Caracas. “Ze dachten dat dit gemakkelijk zou zijn. Maar dat zal het niet zijn. Als ze hiermee door willen gaan, zullen ze de consequenties moeten aanvaarden.”

Parlementsvoorzitter Guaidó riep zich eind januari uit tot interim-leider na de frauduleuze verkiezingen van 2018. Guaidó wordt door onder meer de Verenigde Staten en het Europees Parlement erkend als interim-president. Ook Nederland erkent Guaidó. De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton waarschuwde eerder dat er ernstige gevolgen zullen zijn als iemand Guaidó iets aan zou doen.

Het Zuid-Amerikaanse land verkeert ondertussen nog altijd in een humanitaire crisis. Er is te weinig voedsel voor de bevolking en er is een groot gebrek aan medicijnen. Eind maart werd bekend dat het Rode Kruis als eerste internationale organisatie noodhulp mag leveren aan Venezuela. De regering van Maduro accepteerde wel hulpgoederen van bondgenoten Rusland en China.