Van corruptie beschuldigde oud-premier Maleisië claimt onschuld

De rechtszaak tegen oud-premier Najib Razak is woensdag begonnen. De politie legde eerder beslag op 2.200 ringen, 423 horloges en 1.400 halskettingen.

Oud-premier van Maleisië Najib Razak bidt voordat hij de rechtszaal in Kuala Lumpur binnengaat.
Oud-premier van Maleisië Najib Razak bidt voordat hij de rechtszaal in Kuala Lumpur binnengaat. Foto Lai Seng Sin/Reuters

De Maleisische ex-premier Najib Razak heeft woensdag in de rechtbank verklaard onschuldig te zijn in een groot fraudeschandaal rond het staatsinvesteringsfonds 1 Malaysia Development Berhad, beter bekend als 1MDB. De voormalige premier wordt verdacht van witwassen, machtsmisbruik en zelfverrijking. In totaal zijn meer dan veertig aanklachten tegen hem ingediend.

Najib Razak begon het staatsinvesteringsfonds in 2009 toen hij net was aangetreden als premier. Het fonds moest de Maleisische economie bevorderen en buitenlandse investeerders aantrekken. De oud-premier wordt ervan verdacht via internationale financiële constructies miljarden uit het fonds te hebben weggesluisd. Deze grootste roof uit de Maleischische geschiedenis verliep deels via Amsterdam. Bij de fraude werden gretig ING-rekeningen gebruikt in de witwascarrousel. In mei vorig jaar deed de politie invallen in zes huizen en appartementen van Najib en legde beslag op 2.200 ringen, 423 horloges, 1.400 halskettingen en 567 handtassen. Ook trof de politie contant geld aan, in 26 verschillende valuta, ter waarde van zo’n 25 miljoen euro.

Lees ook: Vooral de premier profiteerde van het Maleisische investeringsfonds

Voorbeeld

De zaak werd al eerder onderzocht toen Najib nog aan de macht was. Toen verklaarde de nationale anticorruptiecommissie dat Najib onschuldig was. Dit leidde tot grootschalige protesten waarbij Najibs aftreden werd geëist. In mei 2018 verloor Najib de verkiezingen van zijn tegenstander Mahathir Mohamad, die beloofde om Najib en de wijdverspreide corruptie in Maleisië aan te pakken.

In juli werden Najib en zijn vrouw gearresteerd. Ze werden op borgtocht vrijgelaten maar mochten het land niet verlaten. De rechtszaak tegen Najib dient volgens justitie als voorbeeld voor toekomstige machthebbers van het land. “De verdachte staat niet boven de wet”, zei de officier van justitie woensdag.

Ook de vrouw van Najib wordt verdacht van witwassen en belastingontduiking. Najib en zijn vrouw hebben altijd volgehouden onschuldig te zijn en beweren dat de zaak politiek gemotiveerd is.