Thuiskok

Sambal Goreng

Dit recept is een bijdrage van Betty van Bokhoven Van Enst (door Pascal Jalhay geroemd als een van de nestors van de Indische keuken) en haar schoonzoon Allard Sieburgh. Ze adviseren er witte rijst en een beetje Indonesische komkommer of roerbakgroente bij.

Breng een pan met water aan de kook en pocheer het vlees circa tien minuten. Schep het uit de pan en bewaar het kookvocht. Pel de knoflook en snijd hem fijn. Snijd de chilipepers met het zaad in schuine reepjes en de geschilde laos over de lengte in dunne repen. Snijd de biefstuk en de tempé in stukken van gelijke grootte. Verhit ruim arachideolie in een wajan en frituur de stukken vlees en tempé hierin lichtbruin. Schep ze uit de pan en zet opzij.

Bak de ui, knoflook, chilipeper, laos en het salamblad in de wajan op hoog vuur. Temper het vuur en voeg het vlees en de tempé toe. Schep het geheel goed om. Roer de gula Jawa en het bouillonblokje of zout door de massa. Voeg de laksa toe en blus het geheel af met wat kookvocht. Breng het gerecht op smaak met kaki tiga ketjap (voeg deze langs de rand van de pan toe) en schep het gerecht goed om.