Gregory Sedoc tilt de sporttelevisie naar een hoger niveau

Zap In het nieuwe programma Sportlab Sedoc beperkt de presentator zich niet tot penalty-anekdotiek en een losse sportpsycholoog: hij wil zijn kennis uit alle mogelijke bronnen putten. Doorwrocht én toegankelijk.

Gregory Sedoc in Sportlab Sedoc.
Gregory Sedoc in Sportlab Sedoc. Beeld Avrotros

Sport op de Nederlandse televisie is doorgaans een kwestie van grote stappen, snel thuis: babbeltje, balletje, babbeltje en klaar – en dat al bijna zestig jaar. De revolutionaire veranderingen die zich intussen hebben voltrokken op het gebied van fysieke en mentale begeleiding blijven meestal buiten beeld, al was er vorige zomer iets van te zien in De Staat vanOranje, een serie over de crisis van het Nederlandse voetbal.

Dat lijkt te veranderen. Dinsdag begon Sportlab Sedoc (Avrotros), dat gewijd is aan innovatie in de sport. De presentator is een man die beroemd werd door zijn vermogen om met grote stappen snel thuis te komen: voormalig Europees kampioen hordelopen Gregory Sedoc. De Amsterdammer (1981) was al te zien in programma’s die vaak een opstapje naar echt televisiewerk blijken: Expeditie Robinson en De slimste mens.

Sedoc is zonder meer een tv-talent. Eva Jinek was maandag lyrisch over een foto van zijn torso, maar dat is bijzaak. Sedoc is een presentator die niet in het licht van zijn gesprekspartners gaat staan, wordt gedreven door nieuwsgierigheid en niet bang is voor een experiment. De eerste aflevering ging over stress en dan vooral de vraag hoe je van negatieve stress (die verlamt) bij positieve stress (die stimuleert) belandt.

Zeg stress tegen een Nederlander en hij denkt strafschoppen. Zeg twee keer stress en hij denkt ‘Frank de Boer’ en ‘Nederland-Italië’. Op een junidag in 2000 miste De Boer niet alleen een penalty in de wedstrijd, maar faalde hij daarna ook in de strafschoppenserie na de verlenging.

Sedoc nam Frank de Boer (en broer Ronald, ook een penaltymisser) mee naar het bewuste doel in de Arena om door te nemen wat er allemaal was misgegaan. Het bleek dat De Boer de dag voor de wedstrijd „veertig, vijftig penalty’s” had genomen. Het klonk als een afschuwelijke bekentenis. Het oefenen had hem ertoe gebracht zijn strafschop ineens richting de rechter in plaats van de linkerhoek te schieten. De rest is supporterstrauma.

Sedoc wist al dat De Boer niet aan zijn ritueel had moeten twijfelen. Rico Schuijers, de Dante van de sportpsychologie, had hem zijn cirkeltheorie van de stress uitgelegd. In de binnenste cirkel ben je in een flow geheel gericht op je taak, per cirkel naar buiten raak je meer afgeleid. In de vijfde vraag je je af wat anderen van je vinden, in de zesde en buitenste kring van de stresshel denk je alleen nog maar: „Wat doe ik hier?”

Sedoc beperkt zich niet tot penalty-anekdotiek en een losse sportpsycholoog: hij wil zijn kennis uit alle mogelijke bronnen putten. We zien hoe hij zich afpeigert op een hometrainer (schitterende beelden) om de aanmaak van het stresshormoon cortisol te meten. Hij bezoekt tenniscoach Raemon Sluiter en trompettist Giuliano Sommerhalder (Rotterdams Philharmonisch).

Ook zien we hoe hij zich door weer een andere psycholoog (Kelly Dekker) laat voorbereiden op iets waarvoor het koude zweet hem werkelijk over de rug loopt: zijn deelname aan De slimste mens.

Die blijkt achteraf onderdeel van een zelfexperiment geweest te zijn. Ondanks intelligente oefeningen van Dekker – die erin slaagt de oud-topsporter met trashtalk geheel uit zijn evenwicht te brengen – wordt Sedoc dadelijk uitgeschakeld. Onder meer een blackout bij het zien van een foto van bruschetta wordt hem fataal.

Daarom niet getreurd, want voor zijn examen als programmamaker is Sedoc geslaagd. Sportlab Sedoc is doorwrocht en toegankelijk – het soort programma over sport dat je veel vaker op de Nederlandse tv zou willen zien.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.