‘Salman schenkt kinderen Khashoggi toelage en villa’s’

De kinderen van de vermoorde Washington Post-journalist Jamal Khashoggi krijgen villa’s en een maandelijkse toelage van bijna negenduizend euro van het regime dat vermoedelijk hun vader heeft omgebracht. Dat meldt The Washington Post maandag. Het zou volgens ingewijden gaan om vier villa’s in een complex in de Saoedische stad Jeddah, elk ter waarde van omgerekend zo’n 3,5 miljoen euro. De giften, volgens de krant eind vorig jaar goedgekeurd door de Saoedische koning Salman, lopen volgens The Post vooruit op een grotere genoegdoening, die de nabestaanden na afronding van de strafzaak zullen ontvangen. De schikkingen zouden elk tientallen miljoenen euro’s bedragen.

Volgens de krant wil het koninkrijk met de giften het stilzwijgen van de nabestaanden van Khashoggi garanderen. Zij hebben zich vooralsnog niet kritisch over het regime uitgelaten. Een van de kinderen van Khashoggi woont nog in Saoedi-Arabië, de rest is verhuisd naar de VS en zal naar verwachting de huizen verkopen.

Geen van de nabestaanden wil reageren tegenover The Washington Post. Volgens Saoedi-Arabië zijn de betalingen standaard. „Het is deel van onze traditie en cultuur”, zegt een woordvoerder van de Saoedische regering tegen de krant. „Er zit niets achter.” (NRC)

Correctie (3 april 2018): In een eerdere versie van dit bericht werd vermeld dat het besluit is goedgekeurd door de Saoedische koning Mohammed bin Salman. Mohammed bin Salman is de kroonprins, de koning heet Salman. Die laatste heeft goedkeuring verleend.