Politieke crisis in Algerije

President Bouteflika opgestapt onder druk van legerleiding na massale betogingen

Na zes weken van massale betogingen tegen zijn langdurige bewind is de 82-jarige Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika dinsdagavond afgetreden. Het betekent een grote symbolische overwinning voor de demonstranten, die steeds het vertrek van de invalide president hadden geëist.

Veel Algerijnen reden vervolgens opgetogen toeterend door de straten van de hoofdstad Algiers. Anderen dansten en zongen vaderlandslievende liederen en zwaaiden met Algerijnse vlaggen.

Bouteflika, die al sinds 1999 aan de macht was, bood zijn ontslag aan na een nieuwe, niet mis te verstane oproep van legerleider Ahmed Gaïd Salah om „onmiddellijk” het veld te ruimen.

De staatstelevisie toonde beelden waarop te zien was hoe Bouteflika, die sinds een beroerte in 2013 aan een rolstoel is gekluisterd en nauwelijks meer in het openbaar verscheen, zijn ontslagbrief overhandigde aan de voorzitter van de Constitutionele Raad. De laatste, senaatvoorzitter Abdelkader Bensalah, zal als waarnemend staatshoofd optreden tot een nieuwe president is gekozen.

De grote vraag is hoe het nu verder gaat met de protestbeweging, die aandringt op meer democratie. De betogers, vooral jongeren, willen niet alleen af van Bouteflika, ook van de geprivilegieerde coterie om de president heen. Deze bestond uit leden van de familie Bouteflika, hoge officieren onder wie dezelfde generaal Salah en enkele oligarchen die grote overheidscontracten kregen toegeschoven.

De rijkste van hen, Ali Haddad, werd afgelopen weekend bij de grens met Tunesië aangehouden, toen hij per auto met veel geld op zak probeerde te vluchten. Ook hebben de autoriteiten vluchten van kleine privévliegtuigen tot nader order verboden.

Een voorman van de protestbeweging, burgerrechtenactivist Mustapha Bouchachi, zei dinsdagavond dat de betogingen tegen het regime gewoon zouden doorgaan.