Politie ontdekt een gangenstelsel van achttien meter in een Utrechtse straat

Vermoedens zijn er al langer in de Jan Pieterszoon Coenstraat in Utrecht. Buren ruiken al maanden een rare lucht. Kruipruimtes onder hun huizen liggen bovendien plotseling vol met klei en bakstenen.

Wanneer Peter Baken een maand terug zijn internetkabel wil verplaatsen, maar die muurvast blijkt te zitten, weet hij het zeker: er is iets niet in de haak.

Dinsdagmiddag kregen de buurtbewoners opheldering. Onder het huis van Baken en zijn buren loopt een gangenstelsel door. Door mensen aangelegd. „Opmerkelijke vondst”, zo omschreef de politie de ontdekking. Om te kijken hoe de ruimte eruitziet, moet eerst het water uit de ondergrondse gang worden gepompt. Daarna stuurt de politie een robotje, dat normaal gebruikt wordt explosieven op te sporen, onder de grond om de situatie te verkennen.

Het gangenstelsel is achttien meter lang en loopt dood. De politie is de woning die toegang biedt tot het ondergrondse stelsel dinsdagochtend binnengevallen. Er zijn in het huis en het gangenstelsel geen „strafbare zaken” aangetroffen, zegt de politie. Baken en zijn buren vermoeden dat de ruimte zou gaan dienen als xtc-lab, of om hennep in te kweken. In de woning, zegt Baken, woont „een buitenlander” die amper thuis is. De bewoners van de huizen waaronder de gang loopt, doen aangifte van vernieling.

De hele dag staat de straat al vol met pers, zegt Baken. Niet iedereen is blij met de publiciteit. Vooral zijn buren niet, zegt hij. „Die hebben hun huis te koop staan.”