NCTV waarschuwt voor ‘dubieus’ project salafisten

Crowdfunding Een inzamelingsactie voor een weeshuis in Marokko dat wordt gesteund door salafisten wekt argwaan bij de NCTV.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid
Het ministerie van Justitie en Veiligheid Foto Lex van Lieshout/ANP

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft Nederlandse gemeenten ingelicht over een „dubieuze” inzamelingsactie voor een Marokkaans weeshuis. Bij het initiatief is een Saoedische extremist betrokken en het is onduidelijk waar het geld vandaan komt, meldt de NCTV in een vertrouwelijk bericht aan de gemeenten.

De islamitische hulporganisatie Salaam Foundation uit Eindhoven haalde in korte tijd 300.000 euro op voor de bouw van het weeshuis. Tal van Nederlandse salafistische predikers roepen in een wervingsvideo op geld te doneren voor het project. Daarmee wil men „de indruk wekken” dat het geld door Nederlandse moslims is ingezameld, terwijl volgens de NCTV algemeen bekend is dat „deze organisaties en hun achterban niet voldoende daadkrachtig zijn om een dergelijk bedrag bijeen te brengen”. De antiterrorismecoördinator wekt in het bericht de suggestie dat het geld uit het buitenland komt.

Geen transparantie

De voorman van de Salaam Foundation, Amar Nejjar, wordt door de NCTV omschreven als „een belangrijk persoon die fondsen in Saoedi-Arabië en de Golfstaten weet aan te boren”. Bovendien is er „geen transparantie in de wijze waarop het bedrag is ingezameld en wie de donateurs zijn”. Waarom buitenlandse financiers via Nederland een project in Marokko zouden willen financieren, blijft onduidelijk.

De Saoedische extremist Mohammed al-Arifi wordt door de NCTV gezien als promotor van het project. Hij riep in een video van de Salaam Foundation zijn achterban op geld te doneren. Al-Arifi sprak eerder steun uit voor de gewapende jihad in Syrië.

De fundraising is georganiseerd door Islaam.tv, een internetzender die jaarlijks tientallen benefietevenementen houdt waarbij vaak tonnen worden opgehaald. Een andere grote speler in de islamitische fundraising in Nederland is Sadaqa tv. Deze internetzender is van de Tilburgse familie Salam, waartegen een witwasonderzoek loopt. De FIOD onderzoekt onder meer de herkomst van het geld dat de familie inzamelde.

Raadsvragen Rotterdam

In Rotterdam leidde een benefietevenement van Sadaqa tv eerder tot raadsvragen. Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf plaatste vraagtekens bij de inzameling voor een Rotterdamse moskee. Het stadsbestuur zag geen aanleiding voor nader onderzoek. Hoogwerf voelt zich gesterkt door het NCTV-bericht, dat zij onder ogen kreeg. „Nu ook de terrorismecoördinator het niet realistisch acht dat zulke hoge bedragen worden opgehaald, is het tijd om deze inzamelingen te onderwerpen aan een Bibob-onderzoek, om te voorkomen dat er buitenlandse gelden worden binnengehaald waarmee salafisten hun positie versterken.”

Lees ook: Voorkom heksenjacht op salafisten

De NCTV stuurde het bericht om gemeenten te informeren over landelijke ontwikkelingen, laat een woordvoerder weten. „Gemeenten spelen een grote rol in het voorkomen van radicalisering. Als wij in open bronnen informatie tegenkomen die voor hen interessant is, delen wij dat.” Gemeenten kunnen echter nauwelijks optreden tegen buitenlandse financiering. Hooguit kunnen zij organisaties bevragen over financiering.

Ahmed Oulhaj van de Salaam Foundation zegt in een reactie dat twijfels over het ingezamelde geld „misplaatst” zijn. „Kennelijk onderschat de NCTV de humanitaire betrokkenheid van de moslimgemeenschap in Nederland.” De stichting nodigt de NCTV uit voor een gesprek.