Sherida Spitse: ‘Na het EK winnen we het WK niet zomaar’

Oranjevrouwen Aanvoerder Sherida Spitse (28) wordt vrijdag gehuldigd voor haar 160ste interland. „Ik ben er trots op maar ik wil nog veel meer.”

Aanvoerder Sherida Spitse pept haar team op tijdens de Algarve Cup.
Aanvoerder Sherida Spitse pept haar team op tijdens de Algarve Cup. Foto Filipe Farinha/EPA

De speciale voetbalschoenen van haar 157ste interland, nee, die zal Sherida Spitse nooit meer dragen. De hiel bedrukt met het iconische beeld dat ze de beker kust bij het EK 2017. Her en der op het leer bijzondere data, van haar Oranje-debuut als 16-jarige in 2006 tot haar doelpunt in de EK-finale. Deze schoenen, waarop ze eind februari recordinternational werd, staan op een mooi plekje bij haar thuis en nergens anders. „Ik kan ze wel vaker aan gaan doen, maar ik vind het ook wat waard als alles er mooi op blijft staan.”

Op nieuwe schoenen wordt Spitse (28) vrijdag gehuldigd voorafgaand aan haar 160ste interland. Oranje oefent in Arnhem tegen Mexico in de aanloop naar het WK in Frankrijk, dat op 7 juni begint. Toen de middenvelder van het Noorse Valeranga het record van Annemieke Kiesel-Griffioen (156 caps) overtrof, ruim een maand geleden bij de Algarve Cup in een met 2-0 verloren duel tegen Spanje, was er weinig publiek. Nu zal het Gelredome vol zitten met meer dan 25.000 Oranje-fans. „Een speciaal moment”, kijkt Spitse vooruit. Record? „Ik ben er trots op, maar ik wil nog veel meer.”

Als eerste meisje voetbalde ze bij de jongens van VV Sneek, de meest fanatieke van allemaal en vaak de beste ook. Ze werkte bij de plaatselijke supermarkt. „Daar zat ik net twee weken toen er ineens gebeld werd.” Uitnodiging voor het Nederlands elftal. „Natuurlijk was dat een droom. Ik zei: sorry, maar ik wil daar toch echt heen.”

Lees ook: Drie redenen om je te verheugen op het WK voetbal voor vrouwen

Spitse liet zich direct gelden tussen de ervaren internationals. „Ze zeiden wel dat ik direct mijn mond open had.” Toenmalig bondscoach Vera Pauw was streng. ‘Jij staat nog niet in de boeken geschreven’, voegde ze de debutante toe. „Dat heeft me wel geholpen. Je moet eerst hard werken voordat je ergens kunt komen.”

Van Sneek naar de eredivisie vrouwen bij Heerenveen, de nationale top bij FC Twente en als eerste Nederlandse vrouw voor een transfersom naar het buitenland (LSK Kvinner FK, in Noorwegen). „Ja, er zijn wel een paar blaadjes geschreven”, zegt Spitse verwijzend naar de opmerking van Pauw.

Niet in het minst bij Oranje, waar ze het spel bepaalt, scoort (30 goals) en opvalt als fanatiek leider van de groep. „De aard van het beestje. Een leider in het veld, ik probeer iedereen mee te nemen.” En in de kleedkamer is ze de vaste DJ. Voor de wedstrijd? „Dan mag er van de meesten wel een klappertje tegenaan, een beetje agressiviteit. ‘Kind van de Duivel’ of ‘Zombie’ in de wat hardere versie.”

Elfde bij Algarve Cup

In de aanloop naar het WK eindigde Oranje onlangs bij de Algarve Cup slechts als elfde van twaalf deelnemers. Bondscoach Sarina Wiegman experimenteerde volop. In de oefeninterlands tegen Mexico en Chili (dinsdag in Alkmaar) zal het WK-elftal vastere vorm krijgen. Om in juni als favoriet naar Frankrijk te reizen? „We moeten realistisch zijn”, zegt Spitse, die wijst naar de FIFA-wereldranglijst waarop Nederland momenteel achtste staat. „Wij hebben het EK gewonnen, dan is het logisch dat mensen zeggen: zij winnen ook wel even het WK. Zo werkt het in mijn ogen niet. Het is onze droom om het WK te winnen. Maar dat is niet zomaar even gedaan.”