Na druk van leger

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika is per direct opgestapt

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika heeft dinsdag na wekenlang protest zijn ontslag ingediend. Daarmee komt een einde aan zijn bewind van twintig jaar en kan Algerije sneller dan verwacht aan een machtstransitie beginnen. Maandag zei het staatshoofd nog dat hij voor 28 april zou vertrekken. Kort na een oproep van het leger dinsdag om hem direct af te zetten werd bekend dat de 82-jarige Bouteflika zijn functie neerlegt, melden Algerijnse media. Volgens de Algerijnse grondwet neemt de voorzitter van het hogerhuis de taken van de president voor negentig dagen waar, totdat er verkiezingen worden gehouden. Generaal Ahmed Gaïd Salah – een vroegere bondgenoot van Bouteflika – stelde in een verklaring van het ministerie van Defensie dat de machtstransitie lang genoeg had geduurd. (NRC)