Kinderserie

Gert Verhulst stopt met de kinderserie Samson en Gert

Samson en Gert vormden sinds 6 december 1989 een geliefd kinderduo. Samson de hond verdwijnt niet van televisie, belooft Studio 100.

Gert en Samson.
Gert en Samson. Foto ANP / Kippa

Gert Verhulst neemt eind dit jaar afscheid van televisiehond Samson. Hij stopt als personage Gert in de kinderserie, aldus producent Studio 100. Of er een opvolger komt, is niet duidelijk. Volgens Studio 100, dat door Verhulst zelf werd opgericht, zal Samson wel blijven. „Met hem hebben we nog grote plannen”, geeft Studio 100 aan.

Samson verscheen op 6 december 1989 voor het eerst aan Gerts zijde. Die was toen nog presentator voor de BRT (voorloper VRT). De kindershow die uit Gerts optreden als presentator met hond voortvloeide, werd dermate populair dat er volgens de omroep op het hoogtepunt 150 afleveringen per jaar geproduceerd werden (in totaal bijna 800, en ook films, muziek, liveshows en cartoons). De hond leverde Verhulst zijn kindermedia-imperium Studio 100 op en maakte hem tot een van de rijkste mensen van Vlaanderen. Het productietempo ligt inmiddels aanzienlijk lager maar nog altijd treedt het duo samen op. De meest recente uitzending was een kerstspecial in 2018. Reden dat Verhulst Samson vaarwel zegt is naar eigen zeggen dat hij „in schoonheid” afscheid wil nemen.

Verhulst was een van de bedenkers van Samson, samen met Hans Bourlon en Danny Verbiest. Die laatste was van 1989 tot 2005 ook de stem van de hond. Hij werd opgevolgd door Peter Thyssen, die tot 2013 de stem van Samson insprak. Sindsdien speelt Dirk Bosschaert (bekend uit Piet Piraat) de rol.

Een aantal personages zit al sinds de begindagen in de show, zoals de kapper Albert Vermeersch, die liever Alberto Vermicelli genoemd wordt - door Samson verhaspeld tot Meneer Spaghetti. De rol van Albert („Ten eerste is het Albertó!”) wordt nog altijd gespeeld door dezelfde acteur, Koen Crucke. Een ander vast personage is burgemeester Modest. Ook die rol wordt al van meet af aan door dezelfde acteur gespeeld, Walter De Donder, die daarnaast niet alleen Kabouter Plop speelt maar ook daadwerkelijk burgemeester van de gemeente Affligem is geworden.

Verhulst benadrukt dat hij actief blijft bij Studio 100, tevens eigenaar van K3 en de Plopsa-parken.