Kamer wil weten wat er misging in zaak-Michael P.

debat Minister Dekker (Rechtsbescherming, VVD) moet zich verantwoorden.

Minister Dekker, in de Kamer.
Minister Dekker, in de Kamer. Foto ANP

Niemand van de Kamerleden die woensdagochtend het woord voert had er wíllen staan, tijdens het debat over het overheidsfalen in de zaak Michael P. „Dit debat valt me zwaar”, opent PvdA’er Attje Kuiken het debat halverwege de ochtend. SP’er Michiel van Nispen voelt zich „boos en verdrietig”. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) knikt regelmatig tijdens de zware woorden die vallen. In de loop van de middag zou hij de Kamer antwoorden.

Er is veel te bespreken: twee rapporten van inspecties en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) die het overheidsfalen beschrijven. Ze staan vol met „inschattingsfouten”. Overheidsinstanties die geen informatie over P. met elkaar deelden. Fouten in de diagnose die P. al in de gevangenis van Vught kreeg, waar hij zat voor verkrachting van twee minderjarige meisjes. Hij zou een geweldsprobleem hebben, geen zedenprobleem. Met fouten ook over het toekennen van vrijheden aan P. toen hij in een kliniek in Den Dolder met een licht regime geplaatst was. Daar wisten ze weinig van zijn zedenverleden, hij werd zelfs een „modelpatiënt” genoemd.

Door al dat falen, volgens de OVV het gevolg van het „systeem van forensische zorg”, kon P. op 29 september de 25-jarige Utrechtse Anne Faber verkrachten en vermoorden. Onder meer Kuiken, Van Nispen en SGP’er Kees van der Staaij haalden ook de moorden op Joost Wolters en Els Borst aan. Ook zij werden vermoord door psychiatrisch patiënten die niet de juiste behandeling en straf hadden gekregen, ook in hún zaken kwamen er dikke rapporten over wat de overheid fout gedaan had.

Kamerleden wilden woensdagochtend vooral van Dekker weten hóe het fout had kunnen gaan, niet voor het eerst, maar voor de derde keer. Maar ook of Dekker sinds de moord op Faber – hij trad een maand later aan – voldoende heeft gedaan om herhaling te voorkomen. Vorige week trok Dekker de verloven van 21 gedetineerden die aan hun terugkeer in de samenleving werkten in, omdat er onvoldoende duidelijk was over de risico’s die zij voor de samenleving vormen. Woensdagochtend bleek dat nóg eens drie gedetineerden die al vrijheden hadden teruggeplaatst zijn in de gevangenis. „Abusievelijk” had Dekker dat niet eerder gemeld.