Joe Biden over ongepast gedrag: sociale normen veranderen

Meerdere vrouwen zeiden dat de Amerikaanse oud-vicepresident hen ongemakkelijk had laten voelen. Nu reageert Joe Biden in een video.

Meerdere vrouwen zeggen dat voormalig vicepresident Joe Biden hen ongemakkelijk liet voelen omdat hij ze te innig omhelsde, kuste, of hun haar rook.
Meerdere vrouwen zeggen dat voormalig vicepresident Joe Biden hen ongemakkelijk liet voelen omdat hij ze te innig omhelsde, kuste, of hun haar rook. Foto Jessica Hill/AP

Oud-vicepresident Joe Biden belooft dat hij “meer bewust zal zijn om persoonlijke ruimte in de toekomst te respecteren”. De Democratische politicus - van wie verwacht wordt dat hij zich kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen van 2020 - reageerde in een Twitter-video op aantijgingen van ongepast gedrag bij vrouwen.

Afgelopen weekend trad een Democratische politicus uit Nevada, Lucy Flores, naar buiten die stelde dat Biden bij een campagnebijeenkomst in 2014 haar haar rook en een kus gaf op haar achterhoofd. De vrouw zei zich daardoor “ongemakkelijk, vies en in de war” te voelen. De twee kenden elkaar verder niet. Wel nuanceerde Flores dat volgens haar geen sprake was van seksueel wangedrag.

Sindsdien zijn drie andere vrouwen naar voren getreden die zeggen vergelijkbare ervaringen met Biden te hebben gehad. De voormalig vicepresident onder Obama stond er al om bekend dat hij op camera voor ongemakkelijke situaties zorgde met vrouwen door de manier waarop hij ze omhelsde of een kus gaf.

‘Sociale normen veranderen’

Biden erkent dat hij een “tactiel” persoon is, hij herhaalt echter dat hij niet van mening is dat hij ooit een grens heeft overschreden. “Ik dacht altijd aan het verbinden met mensen, het schudden van handen, een hand op de schouder, een knuffel… Sociale normen veranderen”, zegt hij in de video. “Dat begrijp ik. En ik luister naar wat deze vrouwen zeggen.”

Flores schrijft in een reactie op Twitter “blij” te zijn dat Biden erkent dat hij vrouwen ongemakkelijk liet voelen, maar dat is volgens haar nog niet genoeg. Biden zou nog altijd niet zijn excuses hebben aangeboden. “Tijden veranderen”, concludeert Flores. “Maar niet omdat gepast gedrag nu ongepast is, maar omdat vrouwen zich gesteund voelen om het te noemen wat het is - een schending van de autonomie over ons lichaam door machtige mannen.”

De 76-jarige Biden wordt gezien als een serieuze kanshebber om het namens de Democraten straks op te nemen tegen president Donald Tump. De vroegere senator uit Delaware heeft zich echter nog niet officieel kandidaat gesteld.