Iran-Sancties

‘Italiaanse bank Unicredit dicht bij mega-schikking’

De Italiaanse bank UniCredit is dicht bij een schikking van 900 miljoen dollar met Amerikaanse autoriteiten voor de schending van sancties tegen Iran, jaren geleden. Met de schikking voorkomt de bank strafvervolging, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Een Duitse tak van UniCredit werd al in 2011 aangeklaagd vanwege het schenden van de sancties tegen Iran. De bank zou transacties hebben mogelijk gemaakt, zogeheten clearingdiensten, voor personen of bedrijven in Iran. De schikking die de bank volgens Bloomberg met verschillende Amerikaanse autoriteiten heeft getroffen, zou in de komende weken worden afgerond. Zoals het er nu uitziet, gaat het om een van de grootste schikkingen ooit in de Verenigde Staten voor het overtreden van een handelsembargo. Alleen Société Générale, Commerzbank, HSBC en BNP Paribas betaalden ooit nog meer. Van die grote Europese banken bekende overigens alleen het Franse BNP Paribas officieel schuld.

Begin deze eeuw werd ook ABN Amro vervolgd door de Amerikaanse autoriteiten nadat was gebleken dat buitenlandse vestigingen van de bank jarenlang sancties tegen Iran en Libië hadden overtreden. Dat kwam ABN Amro uiteindelijk op een boete van 70 miljoen euro te staan. (ANP)