Iraakse Nemr (9) krijgt verblijfsvergunning na actie voor kinderpardon

Nemr kreeg landelijk bekendheid door de confrontatie met politici Klaas Dijkhoff (VVD) en Sybrand Buma (CDA). Ook zijn ouders en broertje mogen in Nederland blijven.

Nemr tijdens de aanbieding van een petitie voor het kinderpardon in Den Haag.
Nemr tijdens de aanbieding van een petitie voor het kinderpardon in Den Haag. Foto Bart Maat/ANP

De 9-jarige Iraakse asielzoeker Nemr krijgt alsnog een verblijfsvergunning. Ook zijn ouders en broertje mogen in Nederland blijven. Dat laat zijn advocaat weten aan persbureau ANP. Het gezin kreeg maandag bericht van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Nemr kreeg landelijke bekendheid door zijn optreden in de documentaire Terug naar je eige land van presentator Tim Hofman. Hofman nam de jongen uit Emmen mee naar de Tweede Kamer waar ze in gesprek gingen met politici, onder wie fractievoorzitters Klaas Dijkhoff (VVD) en Sybrand Buma (CDA). Hofman lanceerde in diezelfde uitzending een burgerinitiatief om een verruiming van het kinderpardon op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

Het gesprek met de politici werd een pijnlijke confrontatie. Nadat Nemr Dijkhoff en Buma vroeg waarom hij hier niet mocht blijven, moesten zij uitleggen dat dit volgens de regels was. Met name Dijkhoff kreeg veel verontwaardiging over zich heen toen hij “ja, dus?” antwoordde, nadat Nemr zei dat hij vreesde voor zijn leven als hij zou worden uitgezet naar Irak.

Lees ook: De eeuwige herhaling van het kinderpardon

Kabinet akkoord over pardon

Eind januari gingen de vier regeringspartijen na lang onderhandelen akkoord met het verlenen van een verblijfsvergunning aan vrijwel de gehele huidige groep zogeheten ‘gewortelde’ kinderen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst liet vorige maand weten dat van 1.070 asielkinderen wordt bekeken of ze mogen blijven of weg moeten.

Over het toekomstige beleid bestaat nog veel onzekerheid. Vooral over hoe de zogeheten ‘discretionaire bevoegdheid’ er in de toekomst uit zal zien. Nu heeft de staatssecretaris bijvoorbeeld de bevoegdheid om een uitgeprocedeerde asielzoeker alsnog een verblijfsvergunning te geven, zelf als hij of zij daar volgens de formele regels geen recht op heeft. Dit gebeurt vooral bij schrijnende gevallen en wordt ook wel het ‘asielventiel’ genoemd.

Deze bevoegdheid wordt overgeheveld naar de directeur van de IND, die tevens de asielprocedure uitvoert. Ook mag de IND-directeur die ‘schrijnendheidstoets’ alleen nog doen gedurende de eerste asielaanvraag, tot het moment dat hierover een uitspraak is in hoger beroep. Maar oppositiepartijen vragen zich af wat er dan in de praktijk verandert: de staatssecretaris is politiek verantwoordelijk voor de IND en blijft indirect dus ook verantwoordelijk voor die nieuwe bevoegdheid.