Recensie

Recensie Muziek

In een andere wereld met de muziek van Billie Eilish

Via de muziek van de Amerikaanse zangeres Billie Eilish beland je in een andere wereld. Ineens lijken geluiden trager, worden lettergrepen langer, overheersen de lage tonen. Het tijdsbesef verandert, door de vertragende kracht van Eilish’ muziek. Dit uitgerekte effect ontstaat door de manier waarop ze zingt, als iemand die verdoofd is. De instrumentaties sluiten hierop aan. Deze suggereren een afgesloten, donzige wereld, door de elektronische klanken die in hun decadente indolentie toch steeds een frisse en eigenzinnige stijl laten horen. Liedjes als ‘bad guy’ of ‘ilomilo’ (Eilish gebruikt geen hoofdletters) zijn dooraderd met akoestische gitaar, of met zware bassynthesizers. De melodieën zijn niet voor de hand liggend, soms onstuimig (‘you should see me in a crown’), soms sluipend (‘bury a friend’).

Miljoenen fans zijn in de ban van de 17-jarige Eilish. Haar succes doet denken aan de doorbraak van Nirvana in de jaren negentig; het is bijzonder dat zulke duistere muziek door het grote publiek wordt omarmd.