Honderdduizenden Mozambikanen krijgen choleravaccinatie na cycloon

De ziekte verspreidt zich volgens hulporganisaties snel door vluchtelingenkampen. Er zijn al meer dan duizend gevallen geconstateerd.

Een vrouw krijgt een cholara-vaccin toegediend in Beira, Mozambique.
Een vrouw krijgt een cholara-vaccin toegediend in Beira, Mozambique. Foto Tsvangirayi Mukwazhi/AP

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)en VN-kinderbeschermingsorganisatie Unicef zijn woensdag in Mozambique begonnen met het toedienen van bijna 900.000 vaccinaties tegen cholera. Ruim duizend mensen zijn inmiddels met de ziekte besmet, meldden de instanties dinsdag op basis van gegevens van het Mozambikaanse ministerie van Volksgezondheid. De ziekte verspreidt zich volgens de hulporganisaties snel.

Mozambique werd in maart getroffen door cycloon Idai. Unicef spreekt over de ergste natuurramp in de afgelopen twintig jaar. In Beira, een stad aan de Indische oceaan met zo’n half miljoen inwoners, werden 959 van de 1.052 choleragevallen geconstateerd. Vooralsnog is een Mozambikaan gestorven aan de ziekte, die acute diarree veroorzaakt. Zo’n 90 procent van Beira werd verwoest door Idai.

De ziekte verspreidt zich via besmet water en voedsel en kan in de tentenkampen snel om zich heen grijpen. De vaccinatiecampagne is van groot belang, zegt Michel Le Pechoux van Unicef Mozambique in het persbericht. Vooral kinderen en andere kwetsbare groepen lopen veel risico. Naast de vaccinatiecampagne werken hulpverleners aan het herstellen van waterreinigingscentra en verspreiden ze waterzuiveringsproducten.

In beeld: Hulpverleners bestrijden cholera-uitbraak in Mozambique

Vijfhonderd bedden

Humanitaire teams zijn bezig met voorlichtingscampagnes over de symptomen van de ziekte, het belang van de vaccins en hoe de verspreiding van de ziekte te bestrijden is, zegt Le Pechoux. Er zijn zeven behandelcentra in het getroffen gebied opgezet, met plaats voor meer dan vijfhonderd slachtoffers. De ziekte kan binnen enkele uren dodelijk zijn als die niet behandeld wordt.

Zo’n 1,85 miljoen Mozambikanen werden getroffen toen cycloon Idai op 14 maart aan land kwam. Meer dan 100.000 van hen zitten nog steeds in vluchtelingenkampen. In Mozambique traden rivieren buiten hun oevers en verzwolgen hele dorpen. Ook buurlanden Malawi en Zimbabwe werden getroffen. In de drie landen vielen door het natuurgeweld bijna negenhonderd doden. De VN verwacht de komende drie maanden meer dan 250 miljoen euro nodig te hebben voor de hulpverlening in Mozambique.