Hertelling stemmen in districten Istanbul na nipte nederlaag Erdogan

De oppositiepartij CHP wist in de grootste stad van Turkije net meer stemmen te krijgen dat de AKP. Een kiesraad gaat kijken naar onwettige stemmen.

De Turkse oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu wil dat de kiesraad hem uitroept tot nieuwe burgemeester van Istanbul.
De Turkse oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu wil dat de kiesraad hem uitroept tot nieuwe burgemeester van Istanbul. Foto Ozan Kose/AFP

In een groot deel van Istanbul worden de stemmen van de regionale verkiezingen afgelopen zondag herteld na klachten van de AK-partij. Dat heeft de Turkse Kiesraad volgens persbureau Anadolu woensdag besloten, ondanks protest van de oppositiepartij CHP. Die heeft volgens de laatste tellingen met een nipte meerderheid gewonnen in de grootste stad van Turkije.

Lees ook: Erdogan oogt nu kwetsbaarder dan ooit

Het gaat om 18 van de 39 districten. De kiesraad stelt dat in vijftien gevallen gekeken wordt naar onwettige stemmen. In drie districten worden alle stemmen opnieuw bekeken. Volgens de raad is het niet ongebruikelijk om een dergelijke hertelling te doen.

Nu heeft burgermeesterkandidaat Ekrem Imamoglu van de CHP 48,79 procent van de stemmen, nog geen 0,2 procentpunt verschil met de kandidaat van Erdogan, oud-premier Binali Yildirim. Imamoglu wil dat de kiesraad hem uitroept tot winnaar en zegt dat de hertelling geen invloed heeft op de uitslag.

De CHP kreeg ook een meerderheid in de hoofdstad Ankara, waar Erdogans partij na vijftien jaar de macht verloor. Landelijk wist de de AKP wel de meeste stemmen binnen te krijgen. Ook in Ankara wil de AKP dat er een hertelling komt.