Recensie

Recensie Muziek

Heerlijk op avontuur met Devin Townsend

Als je lang genoeg naar Empath luistert denk je dat je gek wordt. Zijn dat kittens? Is dat een stadiontoeter? Hoor ik castagnettes? Is dat echt Nickleback-zanger Chad Kroeger in ‘Hear Me’? (Nou en of!)

De Canadese progrocker Devin Townsend gaat wel vaker alle kanten op met zijn muziek, maar op zijn achttiende album is niet alleen niets te gek: alles lúkt ook. Empath is een compleet en heerlijk avontuur om genadeloos in te verdwalen. Bij elke luisterbeurt komen er nieuwe lagen en ideeën tevoorschijn: van prog-gospel (‘Spirtis Will Collide’) naar orkestrale pop (‘Evermore’), snoeiharde metal (‘Hear Me’), koraal gezang (‘Requiem’) en een Disney-anthem waar Frozen’s Elsa zich in zou verslikken (‘Why?’). En dan krijg je na een uur geniale gekte nog uitsmijter ‘Singularity’ van ruim 23 minuten waarin Townsend alles nog eens overdoet, en zeker niet dunnetjes. Empath is kunst én kitsch in pure harmonie.

Live: 11/4, Patronaat, Haarlem en 17/11, 013, Tilburg.