GroenLinks en PvdA zetten klimaatplannen op de tocht

Het kabinet wil toch geen algemene CO2-heffing. De VVD en FvD blijven ruziën over wie niet wilde onderhandelen in Noord-Holland. En gaan de fractievoorzitters op reis naar Groningen of wordt het een bestemming met meer ‘grandeur’?

KIEZERSBEDROG: Dolblij was Jesse Klaver nadat Mark Rutte vorige maand aankondigde een CO2-heffing te gaan invoeren. Maar de GroenLinks-voorman krabbelt terug. Het kabinet kondigde in maart een ‘verstandige heffing’ aan, die bedrijven niet uit Nederland zou wegjagen. Volgens het AD komt er daarom een beperkte CO2-taks, waarbij alleen de vervuilendste bedrijven meer gaan betalen. Ook Radio 1-programma De Nieuws BV stelt dat er zo’n heffing komt. Dat zou minister Eric Wiebes, een dag nadat de CO2-heffing werd aangekondigd, hebben gezegd tegen het bedrijfsleven. “Kiezersbedrog”, aldus Klaver. Ook de PvdA is het niet eens met de gewijzigde plannen. Daarmee staan de klimaatplannen van de coalitie op de tocht: of GroenLinks, of PvdA zal de coalitie in de Eerste Kamer aan een meerderheid moeten helpen.

MICHAEL P.: Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming wacht een lastig debat vandaag in de Tweede Kamer, over de reeks fouten die zijn gemaakt rond Michael P., de moordenaar van Anne Faber. De lijst blunders die de Onderzoeksraad voor Veiligheid vorige week naar buiten bracht, is lang. De gevangenis in Vught omschreef P. als ‘modelpatiënt’. In de kliniek in Den Dolder kreeg P. te makkelijk te veel vrijheden. Het ministerie van Justitie informeerde de gemeente Zeist niet toen P. naar de kliniek verhuisde. Enzovoort. Dekker koos voor de vlucht naar voren en trok het verlof in van 21 gedetineerden wiens dossiers niet op orde waren. De Telegraaf speculeerde de afgelopen week op het aftreden van Dekker. Maar vandaag concludeert de krant: de minister houdt de steun van de coalitiepartijen. Het debat is vanaf 10.15 uur te volgen via een liveblog van NRC.

TOCH SAMENWERKEN?: De VVD en Forum voor Democratie ruziën door: wie krijgt er de schuld van dat FvD waarschijnlijk niet in de coalitie in Noord-Holland komt? FvD wees maandag naar de VVD - die niet met de partij van Thierry Baudet zou willen samenwerken. VVD-fractievoorzitter Cees Loggen zegt tegen het AD dat hij wél open staat voor een gesprek. De informateur concludeerde dat het zinloos zou zijn om te onderhandelen tussen FvD en andere partijen, met name op het gebied van klimaat. Maar de VVD wil in Noord-Holland ook geen nieuwe windmolens of zonneweides, net als Forum. Johan Dessing, lijsttrekker van FvD in Noord-Holland, concludeert in Nieuwsuur: er zijn ook andere partijen nodig dan alleen de VVD en FvD om aan een meerderheid te komen en daar liggen de standpunten verder uiteen. De VVD stelt nu dat het er op lijkt dat FvD ”hun verantwoordelijkheid niet wil nemen”. Thierry Baudet wil de gesprekken weer opstarten.

SNOEPREISJE: Gaan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer wel of niet naar Sint Maarten? Kamervoorzitter Khadija Arib wil dat graag, om de onderlinge verhoudingen te versterken. En dan kunnen ze gelijk de wederopbouw op het eiland bekijken na orkaan Irma. Maar fractievoorzitters zitten daar niet op te wachten, schrijft De Telegraaf. Eén van hen zegt anoniem te vrezen dat hij dan in zijn zwembroek (“met schildpadjes”, aldus de krant) op de voorpagina terecht komt. Klaas Dijkhoff stelt voor om naar Groningen te gaan - volgens de VVD’er mag er meer politieke aandacht naar die provincie vanwege de aardbevingen. Een anonieme fractievoorzitter ziet dat weer niet zitten en hoopt op een bestemming met wat meer ”grandeur”. Arib wil nu twee reizen: een verre reis en eentje naar Groningen.

TE VROEG: Dertien jaar heeft Mat Herben moeten wachten. In 2006 diende hij als Kamerlid van de LPF een wetsvoorstel in dat de drempel voor Europese wetgeving verhoogt. In plaats van een ‘normale’ meerderheid zou tweederde van de parlementariërs moeten instemmen. Herben verliet kort daarna het Binnenhof, maar SGP’er Kees van der Staaij nam het voorstel onder zijn hoede: hij bleef het verdedigen. Gisteren werd het in de derde termijn behandeld in de Eerste Kamer, en bleek: er is waarschijnlijk geen meerderheid. In de Tweede Kamer stemde de VVD voor de wet, maar in de Eerste Kamer zijn er te veel twijfels. Hoogstwaarschijnlijk stemt de partij volgende week tegen. ”Zijn we toch net te vroeg geweest”, concludeert Van der Staaij. In juni wordt de nieuwe Eerste Kamer benoemd, en daarin is FvD de grootste partij - dan had er wel een meerderheid in gezeten.

QUOTE VAN DE DAG:

“FvD-kiezers willen heus niet dat boosheid letterlijk wordt vertaald in beleid, wel dat er recht aan wordt gedaan.”

Diederik Samsom analyseert de proteststem in zijn column voor de Volkskrant.