Gemeente Rotterdam morrelt aan nachthoreca

Horeca De nachtvergunningen van twee clubs aan het Rotterdamse Stadhuisplein zijn niet verlengd. Bewoners en Raad waren niet ingelicht.

Vergunningen van clubs op het stadhuisplein zijn niet verlengd, eerst wordt onderzoek naar geluidsoverlast gedaan.
Vergunningen van clubs op het stadhuisplein zijn niet verlengd, eerst wordt onderzoek naar geluidsoverlast gedaan. Foto David Rozing/HH

Raadsleden willen weten waarom de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb de vergunningen voor nachthoreca aanpast zonder dat zij daar over ingelicht zijn. Voor de tweede keer deze maand overvalt hen nieuws daarover. Vorige week bleek dat hij kroegen op de populaire uitgaansstraten Meent en Witte de Withstraat beloofd heeft tijdens de zomer ’s nachts een uur langer open te mogen blijven.

Nu blijkt dat de burgemeester de exploitatievergunningen voor twee nachtkroegen aan het Stadhuisplein, Après Skihut en Get Back, niet verlengd heeft, bevestigt een gemeentewoordvoerder. Hij heeft een onderzoek ingesteld naar de geluidssituatie op het Stadhuisplein en wil wachten op de uitkomsten daarvan. „De burgemeester had ons daarover moeten informeren”, zegt raadslid Elene Walgenbach (D66), die daarover een debat aangevraagd heeft. „Hij heeft een informatieplicht.”

De afgelopen weken organiseerde de gebiedscommissie Centrum inspraakavonden voor bewoners en ondernemers over de voornemens van de gemeente voor de horecavergunningen in het gebied. De bijeenkomsten werden druk bezocht, het theater van het Nieuwe Instituut zat stampvol. Maar de twee onderwerpen die nu het meest stof doen opwaaien, kwamen niet aan de orde. Reden: ze stonden niet in het horecagebiedsplan dat de ambtenaren van Aboutalebs directie Veiligheid naar de gebiedscommissie stuurden.

Voorlopige vergunning

De vergunning van de eigenaar van nachtclubs Après Skihut en Get Back liep twee weken geleden af, aldus zijn advocaat, Zsiga Gyömörei. De eigenaar, Chiel Jongejan van Sfeerhoreca BV, die ook het monumentale wederopbouwpand bezit, opereert de beide zaken nu op basis van een voorlopige vergunning, bevestigt de woordvoerder van de gemeente. „Verschrikkelijk”, volgens de advocaat, want daardoor heeft Jongejan geen enkele zekerheid om de zaken voort te zetten. „De gemeente kan de vergunning elk moment opzeggen.”

„Dit kan écht niet”, vindt raadslid Elene Walgenbach van coalitiepartij D66. „De gemeenteraad weet hier niets van. De burgemeester heeft ons nooit laten weten dat hij andere plannen heeft met de nachthoreca aan het Stadhuisplein. Terwijl hij een informatieplicht heeft.” Dat zegt ook raadslid Tanya Hoogwerf van de grootste partij in de gemeenteraad, Leefbaar Rotterdam. „Zo ga je niet met ondernemers om.”

Sinds dit jaar lijkt de gemeente aan te sturen op verschuiving van de stromen stappers die ’s nachts door de stad struinen. Tijdens een bespreking van de concept plannen voor nieuwbouw in het Schiekadeblok, naast Centraal Station, zei wethouder Bas Kurvers (VVD, Bouwen en Wonen) eerder dit jaar dat voortzetting van poppodium Annabel onzeker is. De locatie staat op de nominatie voor sloop, er komt een 70-meter hoge toren. In januari dit jaar stuurde burgemeester Aboutaleb een brief naar de gemeenteraad (die nog niet besproken is) waarin staat dat de cafeetjes op de Nieuwe Binnenweg tussen Eendrachtsplein en de ’s Gravendijkwal mogen sluiten wanneer ze willen. Nu geldt daar voor de meeste horeca dat ze rond middernacht dicht moeten.

Alle nachthoreca bij elkaar

Dit alles bij elkaar leidt tot concentratie van nachtelijk uitgaan rondom de nabijgelegen Witte de Withstraat, zegt Walgenbach. „Dat is onwenselijk. Rotterdam is een grote stad. Hier wonen verschillende mensen die hun eigen stek kiezen. Niet alle hipsters die naar Annabel gaan willen naar de Witte de Withstraat.”

Dat zegt ook eigenaar Joris van Dongen van dancing Vibes aan de Westersingel. Zijn kroeg Stalles vlak om de hoek aan de Nieuwe Binnenweg mag door het voorstel van Aboutaleb 24 uur open. Daar is hij blij mee omdat Vibes vaak vol zit en mensen daar dan iets kunnen drinken voor ze naar binnen kunnen. Dan hoeven ze niet in de rij op straat te wachten. Maar op het publiek van het Stadhuisplein dat wellicht naar Vibes toe wil als kroegen daar ’s nachts sluiten, zit hij niet te wachten. „Ik denk dat de meeste mensen die uitgaan op Stadhuisplein naar andere muziek luisteren.”

Een reden die horeca-uitbaters noemen voor dit beleid voor nachthoreca van de gemeente is dat de politie veel werk heeft aan het in toom houden van beschonken klanten van cafés aan het Stadhuisplein. Het verminderen van het aantal nachtkroegen op die plek bespaart politie-inzet. „Begrijp ik”, zegt Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam. „De politie heeft ook veel werk aan het Stadhuisplein. Maar het ontspoort daar juist vaker omdat dit zowat de enige plek is waar je de hele nacht kunt doorzakken. Daardoor concentreert die massa zich daar. Als je dit verplaatst naar de Witte de Withstraat, lost dat niets op.”

Volgens advocaat Gyömörei van de horecazaken aan het Stadhuisplein wil het huidige stadsbestuur er een woongebied van maken. Hij zegt dat door de komst van een gebouw met 210 studentenkamers tegenover de nachtkroegen Après Skihut, Get Back, Coconuts, Plein en ’t Fust er druk op de exploitatie ontstaan is door klachten over geluidsoverlast. Volgens hem zijn er nu ook plannen om woningen te maken pal bóven de nachtkroegen, en om een van de gebouwen plat te gooien om er nieuwbouw voor in de plaats te zetten.

Mogelijk kantoren

Volgens de eigenaar Leyten Vastgoed van het gebouw naast de Après Skihut en Get Back, waarin Coconuts, Plein en ‘t Fust zitten, is dat nog helemaal niet zeker. „De plannen voor herontwikkeling zijn niet af. Mogelijk komen er geen woningen maar kantoren”, aldus directeur Allard Leyten, die het pand in 2018 voor 8 miljoen euro kocht. De nachtvergunningen wil hij behouden. „Die vertegenwoordigen waarde.”

Niet verbouwen is volgens hem geen optie. „De panden zijn verwaarloosd. Ze kunnen niet nóg 30 jaar mee.” Op dit moment voert Leyten gesprekken over nieuwe huurcontracten omdat een deel daarvan in 2023 afloopt en er na nieuwbouw of renovatie nieuwe ruimtes ontstaan. De advocaat zegt dat deze niet makkelijk lopen en dat de horecaondernemers bang zijn voor huurverhogingen. Hij wil dat de gemeente verbouwing van de panden aan het Stadhuisplein voorlopig verbiedt en eerst onderzoek doet naar de effecten van wonen boven en tegenover de nachthoreca op de exploitatie van deze zaken „Daar boven wonen betekent het einde van de nachthoreca. Hun muziek is zo hard dat bewoners daarover gaan klagen. De rechter zal hen gelijk geven.”

Vorige week oordeelde de Raad van State dat de gemeente zo’n onderzoek inderdaad moet doen omdat de gemeenteraad toezegde dat het bouwen van woningen aan het Stadhuisplein samen moet kunnen gaan met exploitatie van bestaande horeca, ook die met keiharde stampmuziek in de nacht.