Profiel

Fusie- en overnamespecialist Burggraaf stapt uit advocatuur

M/V in het nieuws Gerenommeerd advocaat Burggraaf is weg bij Allen & Overy. Hij heeft „alles gezien” en wil „nog één keer iets anders doen”.

Burggraaf op het partijcongres van Forum voor Democratie in 2017.
Burggraaf op het partijcongres van Forum voor Democratie in 2017. Foto Bram Petraeus

Zeven keer werd hij door vakgenoten verkozen tot Best M&A Lawyer. Hij kreeg twee prijzen voor beste ‘dealmaker’. Jan Louis Burggraaf (55) gold in Nederland jarenlang als dé advocaat voor fusies en overnames. Nu heeft hij de advocatuur verlaten.

Sinds 1 maart is Burggraaf weg bij Allen & Overy, bevestigt de advocaat desgevraagd. Het advocatenkantoor waarbij hij 25 jaar werkte en waarvan hij zo’n twintig jaar partner was, heeft geen ruchtbaarheid gegeven aan het vertrek van zijn meest prominente partner. Allen & Overy laat weten dat Burggraaf ervoor heeft gekozen „een andere wending aan zijn professionele leven te geven”.

Gezondheidsproblemen vormden de directe aanleiding om op te stappen, vertelt Burggraaf in een toelichting op zijn besluit, zonder daarover nadere details te geven. Maar het plan om weg te gaan had hij al langer. Burggraaf: „Na dertig jaar in de advocatuur wil ik nog één keer iets anders doen. Ik heb alles gezien, schitterende dingen meegemaakt, mooier dan dit wordt het niet.”

Hij ambieert geen politieke carrière, ondanks duidelijke politieke voorkeuren

Wat zijn volgende stap wordt, weet Burggraaf nog niet. Eerst herstellen. Daarna gaat hij waarschijnlijk „iets” in het bedrijfsleven doen. „Dat zie ik heel breed.”

Een politieke carrière zegt Burggraaf niet te ambiëren, ondanks uitgesproken politieke voorkeuren. Hij was jarenlang actief lid van het CDA. Eind 2017 trok Burggraaf onverwachts de aandacht als spreker op een congres van Forum voor Democratie.

Het CDA was „niet meer mijn cluppie”, zegt hij over deze overstap. „Forum voor Democratie voelt veel meer de tijdgeest aan.” Volgens Burggraaf heeft zijn vertrek bij Allen & Overy overigens niets te maken met zijn betrokkenheid bij de partij van Thierry Baudet.

Lees meer over het congres waar Burggraaf sprak

Burggraaf begon dertig jaar geleden bij een voorganger van advocatenkantoor Baker & McKenzie, om vijf jaar later over te stappen naar Allen & Overy. Hij begeleidde talloze grote deals in het bedrijfsleven, waaronder de verkoop van ABN Amro aan het bankentrio Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander in 2007. Daar was een bedrag van 71 miljard euro mee gemoeid.

De laatste transactie waar Burggraaf aan werkte, was de poging van het Deense Saxo Bank om het Nederlandse BinckBank over te nemen. Naar verwachting zal die overname binnen twee maanden rond zijn.