Eredivisie

AZ verspeelt twee punten bij Vitesse, Willem II wint voor vierde keer op rij

Ron Vlaar scoorde voor AZ.
Ron Vlaar scoorde voor AZ. Foto VI Images

AZ heeft dinsdagavond in de uitwedstrijd tegen Vitesse met 2-2 gelijkgespeeld. Het was voor de Alkmaarders, die na rust een 2-0 voorsprong verspeelden, pas het derde puntenverlies in de elf wedstrijden na de winterstop.

Ron Vlaar zette AZ al na zeven minuten op voorsprong. De verdediger kopte de bal uit een hoekschop achter Remko Pasveer. De doelman van Vitesse stond voor het eerst dit seizoen onder de lat, omdat zijn Portugese collega Eduardo werd gepasseerd. Op slag van rust kwam AZ op 2-0 door een vrije trap van Teun Koopmeinders, die via de binnenkant van de paal in het doel belandde.

In de tweede helft had Vitesse het overwicht. De Arnhemmers maakten al binnen drie minuten na rust de aansluitingstreffer. De bal kwam na een hoekschop met geluk voor de voeten van Matus Bero. Twintig minuten voor tijd gaf scheidsrechter Allard Lindhout een strafschop aan Vitesse, maar die beslissing werd teruggedraaid door de videoscheidsrechter. Fredrik Midtsjø maakte de overtreding namelijk net buiten het strafschopgebied. In de 77ste minuut kwam Vitesse alsnog op 2-2 door een doelpunt van Thomas Buitink. De 18-jarige aanvaller maakte afgelopen zondag tijdens zijn eerste basisplaats in de eredivisie nog een hattrick tegen ADO Den Haag.

AZ blijft ondanks het gelijkspel derde, een plaats die aan het einde van het seizoen recht geeft op Europees voetbal. Nummer vier Feyenoord kan de achterstand op AZ donderdagavond in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen verkleinen tot één punt.

Nummer acht Willem II won de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo met 4-3. Het was voor de Tilburgers de vierde zege op rij. FC Groningen, dat negende staat, won door een laat doelpunt met 1-0 van nummer zestien De Graafschap (NRC)