Economie

WTO verlaagt prognose voor wereldhandel in 2019

De wereldhandel zal dit jaar een stuk minder presteren dan tot nu toe werd aangenomen. Wereldhandelsorganisatie WTO heeft haar groeiverwachting van september vorig jaar verlaagd van 3,7 naar 2,6 procent nu.

Een oorzaak van het getemperde optimisme bij de WTO is de onzekerheid op de internationale markten. Die wordt veroorzaakt door langlopende kwesties als de Brexit en het handelsconflict tussen de VS en China. Ook mogelijke importheffingen op auto’s door de Amerikanen kunnen grote gevolgen hebben, waarschuwt hoofdeconoom van de WTO Robert Koopman. Verder ondervindt de wereldhandel hinder van afzwakkende economische groei in Noord-Amerika, Europa en Azië.

De lagere prognose zou volgens directeur-generaal van de WTO Roberto Azevêdo niemand moeten verbazen: „Als er zoveel onzekerheid heerst, kan de handel zijn rol als stimulans van economische groei niet goed vervullen.”

Vorig jaar groeide de wereldhandel 3 procent. Dat was minder dan de WTO had verwacht. De organisatie gaat er vooralsnog van uit dat het groeicijfer in 2020 terug is op het niveau van 2018. De WTO zegt dat de voorspelling voor dit jaar overigens nog kan veranderen. De economische gevolgen van de Brexit zijn bijvoorbeeld lastig te voorspellen. (NRC)