Defensie

VS stoppen levering F35-onderdelen aan Turkije

De VS staken de levering van onderdelen voor de F-35 (Joint Strike Fighter) aan Turkije. Dit in reactie op de geplande Turkse aankoop van het Russische luchtafweersysteem S-400.

Turkije zou gefaseerd onderdelen toegestuurd krijgen om zich voor te bereiden op de levering van de nieuwe Amerikaanse jachtvliegtuigen. Een bron meldt dat een levering van trainingsmaterialen en alle daarna geplande leveringen geannuleerd zijn. Turkije heeft momenteel één F-35.

Turkije verwacht in juli de eerste levering voor het Russische raketsysteem. Volgens Washington vormt het radarsysteem van de S-400 in Turkije een bedreiging voor de NAVO-defensie. De radar zou inlichtingen over de F-35 kunnen verzamelen voor Rusland.

Om dit te voorkomen heeft Turkije voorgesteld geen Russische trainers en monteurs te gebruiken voor het luchtafweersysteem S-400. Het raketsysteem zou volledig door de Turkse luchtmacht bediend gaan worden, onafhankelijk van de NAVO-systemen. Dit compromis ging de VS niet ver genoeg.

Het Witte Huis onderzoekt of Turkije uit het F-35-programma wordt gezet. In november stuurt de regering de conclusie van deze afwegingen aan het Congres. Als Turkije inderdaad doorgaat met de aanschaf van het S-400, dreigen de VS met sancties.