Britse militairen gebruiken foto Corbyn als doelwit op schietbaan

Dat is te zien op een filmpje dat het Britse SkyNews heeft gepubliceerd. Het Britse ministerie van Defensie noemt het incident “compleet onacceptabel”.

Een schermafbeelding uit het filmpje van SkyNews.
Een schermafbeelding uit het filmpje van SkyNews.

Britse militairen hebben een afbeelding van het gezicht van Labour-leider Jeremy Corbyn gebruikt als doelwit op een schietbaan. Dat is te zien op een filmpje dat Skynews woensdag heeft gepubliceerd. Volgens de Britse zender schieten de militairen niet met echte kogels maar gebruiken ze verfkogels.

Het Britse ministerie van Defensie heeft aan de zender bevestigd dat het filmpje echt is. In een reactie laat het ministerie weten de gebeurtenissen “compleet onacceptabel” te vinden en “ver onder de normen die van het leger worden verwacht”. Er wordt een onderzoek gestart.

Twitter avatar AliBunkallSKY Alistair Bunkall Video has emerged of soldiers on a shooting range in Kabul firing at a target of Jeremy Corbyn. MOD confirms it as legit: https://t.co/qOr84Aiivj

Op het filmpje, dat werd gedeeld op Snapchat, is te zien hoe vier militairen op een schietbaan staan. Als er gevuurd wordt en de camera draait, blijkt het doelwit een afbeelding van Corbyn te zijn. Het incident zou hebben plaatsgevonden op een ‘compound’ in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Het incident ligt zeer gevoelig in Groot-Brittanië. Het Labour-parlementslid Jo Cox werd in juni 2016 op 41-jarige leeftijd vermoord. De dader had extreem-rechtse sympathieën en is veroordeeld tot levenslang.