Recensie

Recensie Muziek

Beth Gibbons irriteert met haar Górecki

Ruim een miljoen albums zijn er verkocht van Górecki’s Derde symfonie. De uitvoering met sopraan Dawn Upshaw stond begin jaren negentig hoog in de Engelse popcharts – uniek, zelfs voor een klassieke hit. Nu heeft Portishead-zangeres Beth Gibbons zich aan het werk gewaagd. Technisch is er nogal wat aan te merken op Gibbons’ interpretatie, vooral haar haastige timing irriteert. Haar schmierende frasering is ad hoc, het vibrato ongecontroleerd. De grote schare Gibbons-fans zal dat een zorg zijn: die horen vooral haar bijzondere stemgeluid en haar emotionele voordracht. Bovendien biedt deze live-opname uit 2014, dankzij het gebruik van een zangmicrofoon, een intieme fluister-in-m’n-oor-kwaliteit die Gibbons klassieke collega’s ontberen. Zo is deze Górecki een cross-overalbum geworden dat valt of staat met je Gibbons-tolerantie en -affiniteit. De instrumentale uitvoering door het Pools Nationaal Radio-Symfonieorkest (dat het stuk voor de derde keer opneemt) onder Krzysztof Penderecki is overigens uitstekend.