Boek over Louis van Gaal genomineerd voor vakprijs

NRC-journalist Hugo Logtenberg maakt kans op de Nico Scheepmaker Beker, de vakprijs voor beste sportboek.

Louis van Gaal begroet de kinderen van schrijver Hugo Logentenberg.
Louis van Gaal begroet de kinderen van schrijver Hugo Logentenberg. Beeld Pim Ras

Met het boek De hand van Van Gaal is NRC-journalist Hugo Logtenberg genomineerd voor de Nico Scheepmaker Beker, de jaarlijkse vakprijs voor het beste sportboek.

In het boek reconstrueert Logtenberg het, tegen alle verwachtingen in, succesvol verlopen wereldkampioenschap voetbal van 2014 in Brazilië. Onder bondscoach Louis van Gaal werd Oranje derde, nadat het in de halve finale werd uitgeschakeld door Argentinië.

Logtenberg sprak voor De hand van Van Gaal uitgebreid met de toenmalige technische staf, direct betrokkenen, spelers en de inmiddels gepensioneerde trainer zelf. Het leverde een bijzondere kijk achter de schermen op van een opmerkelijke sportprestatie, die door de slechtere resultaten van het Nederlands elftal na die periode nog knapper werd.

Andere kanshebbers op de vakprijs zijn Jeroen Haarsma (Keessie), Jurryt van de Vooren (Amsterdam 1928), Pieter Zwart (De val van Oranje) en Nick Klaessens (Alles rustig?).

Eerder wonnen onder meer Bert Wagendorp (2017), Wilfried de Jong (2012) en Marcel van Roosmalen (2006) de Beker. Nico Scheepkamer (1930-1990) was een Nederlandse (sport)journalist, dichter en columnist. De winnaar wordt bekendgemaakt op zaterdag 13 april tijdens het Sport Film Festival in Rotterdam.