Ajax is na eenvoudige zege weer koploper

FC Emmen wist het Ajax een helft lastig te maken, maar schopte het niet verder dan 2-5. Donderdagavond kan PSV de koppositie heroveren als het tegen PEC Zwolle speelt.

Nick Kuipers en keeper Kjell Scherpen van FC Emmen na de 5-0 van David Neres van Ajax. Ajax speelt in de eredivisie tegen FC Emmen.
Nick Kuipers en keeper Kjell Scherpen van FC Emmen na de 5-0 van David Neres van Ajax. Ajax speelt in de eredivisie tegen FC Emmen. Foto Olaf Kraak/ANP

Ajax mag zich in elk geval voor een dag koploper van de eredivisie noemen. Het elftal van trainer Erik ten Hag won woensdag de uitwedstrijd tegen FC Emmen met 5-2 in De Oude Meerdijk. Donderdagavond kan PSV de koppositie heroveren als het voor eigen publiek tegen PEC Zwolle speelt.

FC Emmen wist het Ajax een helft lastig te maken. Ajax startte slordig maar sprong wel effectief met de kansen om. Donny van de Beek tekende al na negen minuten voor de openingstreffer, op aangeven van Klaas-Jan Huntelaar. De ervaren spits mocht weer eens aan de aftrap verschijnen omdat trainer Ten Hag met het oog op het overvolle programma geen risico wilde nemen met Hakim Ziyech, de international van Marokko die al weken worstelt met een kuitblessure.

FC Emmen stopte met stug verdedigen na de 2-0 van Daley Blind vlak voor rust. Na zestig minuten leidde Ajax al met 5-0, met dank aan treffers van David Neres, Klaas-Jan Huntelaar en een eigen doelpunt van Nick Kuipers. Kjell Scherpen, de doelman van FC Emmen die in de zomer zo goed als zeker naar Ajax vertrekt, mocht zich de 3-0 van Neres aanrekenen.

De eerste treffer van FC Emmen was een eigen doelpunt van Nicolás Tagliafico. Jafar Arias bepaalde in de slotfase de eindstand (5-2). FC Emmen blijft de nummer voorlaatst van de eredivisie. De club heeft vier punten meer dan hekkensluiter NAC Breda.

Klaas-Jan Huntelaar maakte woensdagavond zijn honderdste competitietreffer voor Ajax. De spits jubileerde met de 4-0 in het uitduel met FC Emmen. (ANP)