WTO stelt prognose voor wereldhandel in 2019 naar beneden bij

Onzekerheid door bijvoorbeeld de Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China drukken de verwachtingen van de organisatie.

Directeur-generaal Robert Azevêdo maakte dinsdag op een persconferentie bekend dat zijn organisatie de groeiprognoses naar beneden heeft bijgesteld.
Directeur-generaal Robert Azevêdo maakte dinsdag op een persconferentie bekend dat zijn organisatie de groeiprognoses naar beneden heeft bijgesteld. Foto Fabrice Coffrini/AFP

De wereldhandel zal dit jaar een stuk minder presteren dan tot nu toe werd aangenomen. Dat is de verwachting van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), die zijn groeiverwachting van de mondiale handel heeft bijgesteld van 3,7 procent (in september) naar 2,6 procent.

Een oorzaak van het getemperde optimisme bij de WTO is de onzekerheid op de internationale markt. Die wordt veroorzaakt door langlopende kwesties als de Brexit en het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Ook importheffingen die de Amerikanen mogelijk willen opleggen voor auto’s kunnen grote gevolgen hebben, waarschuwt hoofdeconoom van de WTO Robert Koopman. Naast de onzekerheid ondervindt de wereldhandel hinder van de afzwakkende economische groei in Noord-Amerika, Europa en Azië.

Dat de prognose nu naar beneden is bijgesteld, zou volgens directeur-generaal van de WTO Roberto Azevêdo dan ook “niemand moeten verbazen”. “Als er zoveel onzekerheid heerst, kan de handel zijn rol als stimulans van economische groei niet goed vervullen.”

Voorspelling kan veranderen

Vorig jaar groeide de wereldwijde handel met 3 procent. Dat was minder dan de WTO had verwacht. De organisatie gaat er vooralsnog vanuit dat het groeicijfer in 2020 weer terug zal zijn op het niveau van 2018.

De WTO zegt dat de voorspelling voor dit jaar overigens nog steeds kan veranderen. De economische gevolgen van de Brexit - als die dit jaar nog gaat plaatsvinden - zijn bijvoorbeeld lastig te voorspellen. Veel hangt volgens de economen af van de manier waarop het Verenigd Koninkrijk en de EU uit elkaar gaan.