Voorzitter Duitse voetbalbond per direct weg

Een luxe horloge en geheime betalingen maken de positie van Reinhard Grindel onhoudbaar. Hij raakte eerder al in opspraak bij een kwestie rond oud-international Mesut Özil.

De 57-jarige Reinhard Grindel heeft dinsdag zijn functie als voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB neergelegd.
De 57-jarige Reinhard Grindel heeft dinsdag zijn functie als voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB neergelegd. Foto Ronald Wittek/EPA

Reinhard Grindel (57) heeft per direct zijn functie als voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB neergelegd. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag. Grindel lag onder vuur na beschuldigen van fraude. Hij was nog geen drie jaar voorzitter van de bond.

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde afgelopen vrijdag dat Grindel als voorzitter van de raad van toezicht van een dochtermaatschappij van de DFB ruim een jaar lang betalingen had ontvangen, ter hoogte van in totaal 78.000 euro. Die betalingen zou hij hebben moeten aangeven, maar dat deed hij niet, volgens Der Spiegel. Maandag schreef BILD dat Grindel in 2017 een duur horloge cadeau had gekregen van Grigori Surkis, de voormalige voorzitter van de Oekraïense voetbalbond en een Oekraïense oligarch.

In een verklaring laat Grindel weten dat het horloge een privégeschenk zou zijn geweest en dat hij daarvoor geen tegenprestatie zou hebben geleverd. Wel bood Grindel zijn verontschuldigingen aan voor het “niet erg voorbeeldig gedragen in relatie tot het aannemen van een horloge en het bevestigen van de vooroordelen tegenover hoogwaardigheidsbekleders en bestuurders in het voetbal”.

Grindel was maandagavond nog aanwezig bij een voetbalgala in Dortmund. Tijdens het gala uitte de Duitse recordinternational Lothar Matthäus felle kritiek op Grindel: “Als je in zo’n positie zit en dergelijke dingen aan het licht komen, moet je op zijn minst met argumenten komen om die zo snel mogelijk uit de weg te ruimen. Maar bij de DFB draaien ze eens te meer graag om de hete brij heen.”

Rel rondom Mesut Özil

Reinhard Grindel raakte vorig jaar ook al in opspraak. De Duitse middenvelder Mesut Özil deelde vlak voor het WK voetbal in Rusland een foto met de Turkse president Recip Tayyip Erdogan, waarover veel ophef ontstond in Duitsland. Ook Grindel sprak zich over de kwestie uit in de media. “Dit heeft veel fans teleurgesteld”, zei hij in een interview met het Duitse voetbalblad Kicker. “Ze verwachten hier terecht een uitleg over.”

Lees ook: Vertrek Özil raakt heel Duitsland

Na het WK besloot Özil te stoppen als speler van Die Mannschaft. In een brief die hij op zijn Twitter deelde, verweet de middenvelder de DFB-voorzitter dat hij zou worden gezien “als een Duitser als we winnen, maar als een immigrant als we verliezen”. Özil verwees in zijn brief onder meer naar de uitspraak van Grindel dat multiculturalisme een mythe is. Dat zei hij als lid van de Duitse bondsdag namens het CDU.

Opvolger

Grindel was sinds april 2016 voorzitter van de Duitse voetbalbond. Hij volgde toen Wolfgang Niersbach op, die was opgestapt vanwege het omkoopschandaal rondom het WK voetbal van 2006 in Duitsland. De taken van Grindel worden voorlopig overgenomen door de twee ondervoorzitters van de DFB, Reinhard Rauball en Rainer Koch. In september wordt een opvolger gekozen.