Reportage

Verdachte: ‘verhaal over ontvoering Humeyra (16) is onzin’

Designcollege Verdachte Bekir E. verscheen dinsdag voor de rechter voor het doodschieten van zijn 16-jarige ex Humeyra. Justitie denkt dat hij haar wilde ontvoeren.

Humeyra (16) werd .december 2018 doodgeschoten op het Designcollege in Rotterdam.
Humeyra (16) werd .december 2018 doodgeschoten op het Designcollege in Rotterdam. Foto Robin Utrecht

’s Nachts in zijn cel zou Bekir E. zich hebben bedacht. De 31-jarige man die zijn 16-jarige ex-vriendin Humeyra Ergincanli heeft doodgeschoten, is dinsdag tóch gekomen naar de opening van de strafzaak. Uit respect voor de rechtbank en de nabestaanden, volgens zijn advocaat. Met zijn getatoeëerde handen op de verdachtenbank kijkt hij recht voor zich uit. Humeyra’s familie draagt witte buttons met haar naam en zit achter glas pal boven hem.

E. heeft bekend en via zijn advocaat schriftelijk spijt betuigd voor de moord op 18 december vorig jaar bij de fietsenkelder van het Rotterdam Designcollege. Vandaag houdt hij het bij een korte en droge uitleg waaróm hij op Humeyra schoot. Om haar te „stoppen met rennen”, zegt E., een kleine man. „Omdat ze te snel voor me was.” En dan is de zitting voor hem alweer afgelopen.

„Was er sprake van ontvoering?”, schreeuwt de 25-jarige medeverdachte Mohammed al-M. tegen E. als die de rechtszaal wordt uitgeleid. „Er was geen ontvoering, niks”, zegt Al-M. tegen de rechter. Hij heeft niets met haar dood of een ontvoeringsplan te maken, beweert Mohammed, een jongeman die in Bagdad is geboren en met grote ogen door de rechtszaal kijkt.

Lees meer over de dood van Humeyra

Contactverbod

Bekir E. en de veel jongere Humeyra hadden korte tijd een relatie, die overging in mishandeling en stalking toen ze het uitmaakte. Hij was al veroordeeld tot zes weken gevangenisstraf en had een contactverbod. Drie kwartier voordat Humeyra opnieuw een afspraak bij de politie had, werd ze door hem doodgeschoten.

Justitie verdenkt Bekir E. en Mohammed-al-M. van moord met voorbedachten rade. Maar op basis van appjes en een tapgesprek worden ze ook verdacht van een plan om Humeyra mee te nemen. Ze hadden een pistool van het merk Zoraki, een zwarte Opel Signum, een telefoon met foto’s van Humeyra, een plattegrond van het college én een sleutel van een woning waar ze zou worden vastgehouden, zegt justitie.

„Te bizar voor woorden”, noemt advocaat Mark Oosterveen dat ontvoeringsverhaal. Zijn cliënt Al-M. stapte die dag alleen bij E. in de auto omdat hij een trainingspak wilde kopen, zegt hij. Later die ochtend gingen de twee met een derde verdachte die niet vastzit, R.Y. D., de auto laten schoonmaken, tosti’s eten en samen blowen.

Genoeglijk samenzijn

Het was Bekir E. die een pistool meenam en schoot, terwijl de andere twee perplex in de auto bleven, aldus Oosterveen. Al-M. bleef vervolgens op een hoek op E. wachten, terwijl de derde verdachte wegliep en een nabijgelegen woning binnenging. Mohammed al-M. moest eigenlijk naar rijles om twee uur, maar kwam door de schietpartij niet opdagen.

En Mohammed had helemaal geen sleutel van een woning om Humeyra vast te houden, zegt de advocaat. Mohammed had een week eerder wel een sleutel gekregen van een andere vriend, ‘Soufian’, om in dat huis een „genoeglijk samenzijn” met een vriendin te hebben. Alleen, het bleek de goed beveiligde woning van de vriendín van Soufian te zijn, die boos werd en een inbraak meldde. De advocaat roept onder meer haar op als getuige en vraagt justitie om die melding bij de politie na te gaan.

Bekir E. heeft Humeyra doodgeschoten, omdat hij zich ernstig beledigd voelde, volgens advocaat Oosterveen. Hij zou een pedofiel zijn genoemd, omdat hij een relatie had gehad met een minderjarige scholiere.

‘Torrie’

Volgens justitie zijn er wel duidelijke aanwijzingen dat de twee een plan hadden. Ze appten van tevoren over een „torrie”, straattaal voor een klus, waarbij Bekir E. vroeg wat voor „soldaat” Mohammed-al-M. was. Al-M. appte een foto van een onbekende man met een bontkraagjas en een automatisch vuurwapen en vroeg of hij „met die” moest komen. Ze reden in de uren voor de moord „rondjes rond de school”, volgens officier van justitie Pieter Swaak. Een leerling heeft de politie ook verteld dat de mannen hem vroegen hoe laat de school uit was.

Maar er is ook een getapt gesprek tussen Bekir E. en diens broer in het Huis van Bewaring, bevestigt het Openbaar Ministerie. E. zou toen hebben gezegd dat hij van zijn advocaat had gehoord dat het verschil tussen moord en doodslag zo’n zes jaar cel is. Om doodslag aan te kunnen tonen zou hij mogelijk het ontvoeringsverhaal hebben bedacht. De advocaten van Bekir E., Natacha Harlequin en Jacq Taekema, wilden hier vandaag geen commentaar op geven.

Mohammed blijft in voorlopige hechtenis, ondanks een verzoek om vrijlating van zijn advocaat. Hij is eerder veroordeeld en zal in het Humeyra-proces tevens vervolgd worden voor een andere lopende zaak: bedreiging met een vuurwapen.

Bekir E. wordt in mei overgeplaatst naar het Pieter Baan Centrum voor psychiatrisch onderzoek. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak begint vermoedelijk na de zomer.