Thuiskok

Atjar

We beginnen met een gerecht van de meesterkok zelf, Pascal Jalhay, geïnspireerd op het recept van een Meneer Freeth die het zo maakte. De atjar kan goed gekoeld minstens drie weken bewaard worden.

Maak de groenten schoon en verdeel de bloemkool in roosjes, de wortel en courgette in reepjes, de uien in partjes en de sperziebonen in stukken. Blancheer ze een paar minuten in kokend water met zout, giet ze af en dompel ze in ijswater. Giet de groenten af, laat ze uitlekken en doe ze in een kom.

Pel voor de saus de knoflook, schrap of schil geelwortel en gemberwortel dun, verwijder het bovenste droge deel van het citroengras en ook het buitenste blad. Hak de voorbereide ingrediënten fijn. Roer de overige ingrediënten (behalve het zetmeel) door elkaar tot een saus en breng hem aan de kook.

Roer het aardappelzetmeel glad met twee eetlepels koud water en bind de saus ermee. Giet de kokendhete saus over de groenten en roer goed. Bewaar de atjar in gesteriliseerde potten of in een koelkastdoos. Laat hem afkoelen en sluit de potten of doos goed.