Recensie

Recensie Film

Te veel mannelijkheid in ‘Shazam!’

Superheldenfilm Waar andere films in het superheldengenre al hebben bewezen vooruitstrevend en prikkelend te zijn, is ‘Shazam!’ nog een film vol mannelijkheid en familiewaarden.

Shazam (Zachary Levi, rechts) en zijn vriend Freddy (Jack Dylan Grazer) ontdekken pas verworven superkrachten in ‘Shazam!’.
Shazam (Zachary Levi, rechts) en zijn vriend Freddy (Jack Dylan Grazer) ontdekken pas verworven superkrachten in ‘Shazam!’.

Tegenover de apocalyptische ernst van bijvoorbeeld de Avengers-serie staan steeds meer superheldenfilms die iets van het plezier en de zelfspot proberen terug te vinden van de strips waar ze op gebaseerd zijn. DC Comics-productie Shazam! valt het beste in die laatste categorie te classificeren. Maar hoe zich dat verder zal ontwikkelen zal uit de onvermijdelijke vervolgdelen moeten blijken. Deze film is vooral een uitgesponnen origin-story, over hoe de veertienjarige Billy Batson en de andere kinderen in zijn multiculturele pleeggezin hun superkrachten ontdekken in de strijd tegen Dr. Sivana en de zeven hoofdzonden. Insidergrapje: de sidekick van Batsons ‘Shazam’ (feitelijk de naam van de tovenaar die hem zijn superkrachten geeft) is de hele film bezig een geschikte naam voor hem te verzinnen.

Maar liefhebbers weten natuurlijk dat hij later Captain Marvel heet, een andere Captain Marvel dan diemomenteel in een vrouwelijke incarnatie haar eigen film heeft. In de stripwereld hebben verschillende uitgeverijen de naam gebruikt.

Er zit veel meer van dit soort plezier in de film, die campy aandoet in de manier waarop hij schakelt tussen puberjongetje en volwassen superheld die à la Tom Hanks in Big (1988) nog niet helemaal weet hoe hij met zijn volwassen lichaam en zijn bovenmenselijke vermogens om moet gaan. Tegelijkertijd is Shazam! lang niet zo subversief als hij misschien pretendeert te zijn. Veel van de potentiële ironie slaat dood in een frame van mannelijkheid en familiewaarden, waar andere films in het genre al bewezen hebben daar vooruitstrevender en prikkelender mee om te kunnen gaan.