Standbeeld Michael Jackson bij McDonald’s in Best verwijderd

Aanleiding is de recent uitgekomen documentaire ‘Leaving Neverland’, waarin de zanger van seksueel misbruik wordt beschuldigd.

Archiefbeeld van het standbeeld van Michael Jackson bij Best.
Archiefbeeld van het standbeeld van Michael Jackson bij Best. Foto Merlin Daleman/ANP

Het tien meter hoge standbeeld van Michael Jackson bij de McDonald’s in Best is dinsdagochtend in alle vroegte verwijderd.

De fastfoodketen besloot tot het verwijderen van het eerbetoon aan de Amerikaanse zanger omdat “we hebben gezien dat de onlangs uitgekomen documentaire tot een maatschappelijke discussie heeft geleid”, zegt Eunice Koekkoek, woordvoerder van McDonald’s Nederland. Ze doelt op de in maart uitgekomen op Leaving Neverland. Daarin vertellen twee mannen in veel detail hoe ze als kind door Michael Jackson zijn misbruikt. De popster heeft die aantijgingen tot zijn dood in 2009 ontkend. “Het is een emotioneel en beladen onderwerp”, zegt woordvoerder Koekkoek. “We zijn een familierestaurant. Dat moet je onbevangen kunnen bezoeken.”

Lees ook: Leaving Neverland toont de complexiteit van kindermisbruik

Franchisenemer is MJ-fan

De woordvoerder zegt dat er uitgebreid overlegd is met franchisehouder Peter van Gelder van het filiaal in Best, volgens het Eindhovens Dagblad groot fan van de popzanger. Hij kocht het beeld samen met zijn vrouw in 1996 voor 33.000 gulden. Eerder was hij vastbesloten het eerbetoon niet weg te halen. Toen had hij de documentaire nog niet gezien. Dinsdag zegt woordvoerder Koekkoek dat Van Gelder achter de verwijdering stond. Van Gelder zelf was niet bereikbaar.

Het Michael Jackson-beeld was bekend in de wijde omgeving. Na de dood van de zanger tien jaar geleden groeide het uit tot een officieus gedenkteken. Fans lieten er kaarten en bloemen achter en verzamelden zich er twee keer per jaar, op de geboorte- en sterfdag van Jackson.

Het beeld is door de franchisenemer gedoneerd aan de Michael Jackson Fanclub Nederland. Wat die ermee gaan doen, weet McDonald’s-woordvoerder Koekkoek niet. Vorige maand werd in het Verenigd Koninkrijk een standbeeld verwijderd van de Amerikaanse artiest bij het National Football Museum in Manchester.

Twitter avatar raymondmerkx Raymond Merkx Zonder aankondiging haalde McDonald’s het beeld van Michael Jackson weg in Best. Alleen een roestvlek en wat gaten in de grond verraden waar het stond. @omroepbrabant https://t.co/XjRMjQJeFC