Schrijver Bart Moeyaert wint ‘Nobelprijs voor kinderliteratuur’

De Vlaming is de tweede Nederlandstalige schrijver die de Astrid Lindgren Memorial Award wint, de meest prestigieuze prijs voor jeugdliteratuur.

De Vlaming Bart Moeyeart, hier op een foto uit 2016, is een van de meest gewaardeerde Nederlandstalige schrijvers.
De Vlaming Bart Moeyeart, hier op een foto uit 2016, is een van de meest gewaardeerde Nederlandstalige schrijvers. Foto Andreas Arnold/EPA

De Vlaamse kinderboekenschrijver Bart Moeyaert heeft de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) gewonnen, de meest prestigieuze internationale prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Dat maakte de jury in het Zweedse Stockholm dinsdagmiddag bekend.

Moeyaert wordt bekroond voor zijn “grote en diverse” oeuvre, dat meer dan vijftig titels omvat. Zijn werk werd gepubliceerd in twintig landen.

De jury roemt in haar rapport Moeyaerts schrijfstijl. “Zijn compacte en muzikale taalgebruik trilt van de onderdrukte emoties en het onuitgesproken verlangen.” Het meest recente boek van Moeyaert, Tegenwoordig heet iedereen Sorry, verscheen in 2018 en wordt door de jury “een messscherp, emotioneel beladen portret” genoemd.

De Vlaming Moeyaert is de tweede Nederlandstalige schrijver die de ALMA wint. In 2012 ging Guus Kuijer hem voor. De prijs is vernoemd naar de bekende Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren, de bedenkster van onder anderen Pippi Langkous. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Zweedse overheid aan een schrijver die haar jeugdliteraire gedachtegoed voortzet.

De ALMA gaat gepaard met een geldbedrag van vijf miljoen Zweedse kronen, omgerekend bijna 500.000 euro. 264 auteurs uit ruim zestig landen werden dit jaar genomineerd voor de prijs. Het Vlaamse Fond voor de Letteren noemt de winst van Moeyaert, die voor de zestiende keer genomineerd was, “een enorme opsteker voor de de internationale uitstraling van de Vlaamse literatuur”.