Saoediërs hackten pikante sms’jes van Amazon-baas Bezos, zegt diens beveiliger

Hackten de Saoediërs de telefoon van Jeff Bezos, eigenaar van The Washington Post, uit wraak voor de berichtgeving in die krant over de moord op haar columnist Jamal Khashoggi? Dat stelt Gavin de Becker, sinds 22 jaar verantwoordelijk voor de beveiliging van Amazon-oprichter Bezos, over de pikante foto’s en berichten van Bezos aan zijn maîtresse die begin dit jaar bij roddelblad de National Enquirer terechtkwamen.

„Onze onderzoekers en verschillende experts hebben met groot vertrouwen geconcludeerd dat de Saoedërs toegang hadden tot Bezos’ telefoon en privé-informatie verkregen”, schreef De Becker dit weekend op de nieuwssite The Daily Beast.

In januari kondigden Bezos en zijn vrouw hun scheiding aan, na een huwelijk van 25 jaar. Pal hierna publiceerde het roddelblad sms’jes van de topman aan zijn maîtresse, ex-presentatrice Lauren Sanchez.

Een maand later publiceerde Bezos de chantagemails die het moederbedrijf van het blad, American Media Inc (AMI), aan de advocaat van De Becker verzond. Het dreigde pikante foto’s van Bezos te publiceren, tenzij Bezos en De Becker zouden verklaren dat de AMI-publicaties „niet politiek gemotiveerd” waren.

In een reactie verklaarde AMI zondag alleen de broer van maîtresse Sanchez als bron gebruikt te hebben. Maar volgens De Becker wist The National Enquirer al van de affaire toen zij die broer benaderden.

Bezos suggereerde eerder al dat Saoediërs de hand hadden in de scoop. In februari voelde de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken zich genoodzaakt tot een ontkenning op de Amerikaanse televisie: „Wij hebben er niets mee te maken. Het lijkt wel een soap.” (NRC)