Ruim 30 miljoen euro in beslag genomen bij onderzoek illegale goksites

Vijf verdachten zouden zonder vergunning goksites hebben gerund die gericht waren op Nederlanders. Ze zouden daarmee miljoenen hebben verdiend.

FIOD-medewerkers op archiefbeeld.
FIOD-medewerkers op archiefbeeld. Foto Mischa Rapmund/ANP

Bij een onderzoek naar illegale goksites in de provincie Groningen is dinsdag ruim dertig miljoen euro in beslag genomen. Vier mannen en een vrouw worden verdacht van het aanbieden van online kansspelen zonder vergunning, laat de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) weten. Ze zouden zich bovendien schuldig hebben gemaakt aan witwassen.

Het verdachte vijftal zou achter verschillende gokwebsites zitten, die volgens een FIOD-woordvoerder “gericht waren op de Nederlandse markt”. Op internet kansspelen aanbieden aan Nederlanders mag alleen met toestemming van de Kansspelautoriteit. De opbrengst uit de sites - vijftig miljoen euro tussen 2012 en 2017 - was dus “fout geld”, aldus de woordvoerder. Dat de verdachten een deel van de omzet investeerden in onroerend goed, ziet de fiscale opsporingsdienst dan ook als witwassen.

De mannen en de vrouw zijn niet opgepakt. De reden daarvoor kan de FIOD “in het belang van het onderzoek” niet geven. Wel zegt de dienst te vermoeden dat de verdachten hebben geprobeerd met een internationaal netwerk van bedrijfjes en vennootschappen hun activiteiten te verhullen.

Auto’s afgepakt

Als onderdeel van het onderzoek deed de FIOD dinsdag een reeks invallen in woonhuizen en een bedrijfspand. Rechercheurs namen drie auto’s en de administratie in beslag. Er is ook beslag gelegd op meerdere panden, zowel in Nederland als in het buitenland. De FIOD heeft de ingenomen miljoenen niet in contanten aangetroffen; het geld stond op bankrekeningen.

Afgelopen donderdag sloegen de autoriteiten nog een slag in een onderzoek tegen een andere tak van illegale kansspelen: de zogeheten gokzuilen. In heel Nederland werden meer dan honderd van de apparaten in beslag genomen. Gokkers stoppen contant geld in de automaten, dat ze vervolgens kunnen inzetten bij illegale online sportweddenschappen. De zuilen staan vooral in schimmige theehuizen, cafés en snackbars. In 2017 en 2018 waren er ook grote acties tegen gokzuilen.