Oppositie ligt voor in Istanbul, AKP gelooft nog in zege

Lokale verkiezingen Turkije

Ekrem Imamoglu, de kandidaat van de oppositie voor het burgemeesterschap in de Turkse metropool Istanbul, staat ruim 22.000 stemmen voor op zijn rivaal. Dat heeft de kiescommissie maandag bekendgemaakt. De uitslag van de lokale verkiezingen is nog niet definitief, 1 procent van de stemmen moet nog worden geteld.

De AKP van president Erdogan zei aanvankelijk de uitslag aan te vechten in Istanbul – en in Ankara en enkele andere gemeenten waar de AKP verloor. In de hoofdstad Ankara was de regeringspartij vijftien jaar aan de macht. Alle partijen hebben enkele dagen de tijd bezwaren in te dienen. Dan besluit de kiescommissie of de bezwaren gegrond zijn.

Maandag gaf de AKP-kandidaat in Ankara echter zijn verlies toe. Oud-premier Binali Yildirim, de AKP-kandidaat voor het burgemeesterschap van Istanbul, klonk strijdbaarder. Hij zei de verkiezingen nog te kunnen winnen aangezien er 216.000 stemmen zijn uitgebracht die mogelijk ongeldig zijn. „Er hoeft er maar één in elke stembus te zitten”, zei hij. Het woord is aan de kiescommissie.

Een definitieve nederlaag in Istanbul zou een pijnlijk verlies zijn voor Erdogan, die de prominente adjudant Yildirim naar voren had geschoven voor het burgemeesterschap. Erdogan was in de jaren 90 zelf burgemeester van Istanbul.