Nieuwe namen en taken ministeries kost tientallen miljoenen

Bij de komst van kabinet-Rutte III werden de namen van sommige ministeries gewijzigd. De totale kosten kunnen tot bijna 32 miljoen euro oplopen.

Bij het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt de naam veranderd in Justitie en Veiligheid.
Bij het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt de naam veranderd in Justitie en Veiligheid. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De naamsverandering van ministeries en de herverdeling van taken tussen de nieuwe departementen heeft tientallen miljoenen euro’s gekost. Dat meldt de Volkskrant dinsdag. De Auditdienst Rijk, dat onder het ministerie van Financiën valt, schatte in een oktober gepubliceerd rapport de kosten op 31,7 miljoen euro.

Dat bedrag kan uiteindelijk hoger, maar ook lager uitvallen, omdat een deel van dit bedrag op schattingen van de ministeries zelf is gebaseerd. Het meeste geld gaat naar het aanpassen van softwaresystemen. Andere kosten zijn het veranderen van de namen op bijvoorbeeld enveloppen, busjes en briefpapier. Het omdraaien van twee letters van het voormalige ministerie van Veiligheid en Justitie (nu: Justitie en Veiligheid ) heeft het kabinet-Rutte III 2 miljoen euro gekost.

Naamsverandering

Toen Rutte III in 2017 aantrad ondergingen enkele ministeries een naamswijziging. Economische Zaken werd Economische Zaken en Klimaat, Infrastructuur en Milieu werd Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werd opnieuw opgericht nadat in de periode 2010-2017 Economische Zaken die taken op zich nam. Hier ging het meeste geld heen, zo’n 26,3 miljoen euro.

Eerder was al bekend geworden dat de naamwijzigingen miljoenen euro’s zouden kosten.