Niet één, maar ruim dertien miljoen euro voor werk van Kaws

Veilingrecord De prijzen voor het werk van de voormalige graffiti-kunstenaar Kaws stijgen razendsnel. Een parodie op een fameuze Beatles-hoes bracht in Hongkong 13 miljoen euro op.

Kaws, The Kaws Album, werd bij Sotheby’s verkocht voor 14,8 miljoen dollar.
Kaws, The Kaws Album, werd bij Sotheby’s verkocht voor 14,8 miljoen dollar. Foto Sotheby’s

De voormalige graffiti-kunstenaar Kaws is de nieuwe kunstmarktlieveling. Zijn uit 2005 daterende schilderij The Kaws Album bracht maandagavond op een veiling bij Sotheby’s in Hongkong het recordbedrag van ruim 13 miljoen euro op.

Het schilderij is een parodie op de fameuze hoes van het Beatles-album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967). Kaws, de artiestennaam van de Amerikaan Brian Donnelly (1974), heeft de beroemdheden op de albumhoes vervangen door zijn zogenoemde ‘Kimpsons’-karakters, de cartoonkarakters uit The Simpsons, maar dan met Kaws’ handelsmerk: X’en als ogen.

Lees ook: Tien dingen die je mogelijk niet wist over de hoes van Sgt Pepper’s

De prijzen voor het werk van Kaws stijgen razendsnel. De veilingomzet van zijn werk steeg van 7 miljoen dollar in 2017 naar 28 miljoen dollar in 2018. In november bracht een werk van Kaws voor het eerst meer dan 3 miljoen euro op. Sotheby’s verwachtte dat The Kaws Album hooguit 1 miljoen euro zou opbrengen.

Gigantisch opblaassculptuur van Kaws in Hongkong. Het werk van 37 meter lang dreef de afgelopen maand in de haven van de stad. Foto Kin Cheung / AP

Kaws werd bekend met speelgoedpoppen van bekende cartoonfiguren met X’en als ogen. Toen het Museum of Modern Art in New York in 2017 een gelimiteerde editie van zo’n Kaws-pop aanbood, crashte de museumsite door de overweldigende belangstelling.

Wereldwijd verrijzen ook grote sculpturen van Kaws’ poppen. Op het Museumplein in Amsterdam stonden al grote bronzen exemplaren. Afgelopen maand trok de kunstenaar internationaal de aandacht met een gigantische drijvende ‘Micky Mouse’-sculptuur in Hongkong.