Nederlander aangehouden die voor Koerden vocht in Syrië

Het gaat om een 24-jarige Hagenaar die in 2017 opdook in een tv-uitzending. Hij verklaarde de Koerden te steunen in hun strijd tegen IS.

Een vliegtuigbom ontploft halverwege augustus 2017 in Raqqa, waar de Koerden op dat moment vechten tegen IS.
Een vliegtuigbom ontploft halverwege augustus 2017 in Raqqa, waar de Koerden op dat moment vechten tegen IS. Foto Zohra Bensemra/Reuters

De marechaussee heeft vorige week woensdag op Schiphol een 24-jarige Nederlander opgepakt, omdat hij in Syrië zou hebben meegevochten met de Koerdische YPG-militie. Dat laat het OM dinsdag weten. De man wordt vervolgd voor voorbereiding van moord of doodslag. Hij zou van eind 2016 tot begin dit jaar in Syrië hebben gezeten.

Wie de man is, zegt justitie niet. Wel meldt het OM dat hij “werd herkend in een uitzending van het tv-programma EenVandaag op 22 september 2017″. Dat betekent dat het gaat om een Hagenaar die zich in de uitzending bekendmaakte onder de schuilnaam Andok. Hij zei naar Syrië te zijn afgereisd “om de Koerden te steunen”. De opnamen werden gemaakt in Raqqa, waar de YPG op dat moment vocht tegen terreurbeweging IS.

Op de beelden droeg Andok een gezichtsverhullende doek en een kalasjnikov. Hij had het logo van ADO Den Haag op zijn camouflagepak genaaid. “Ik vertegenwoordig mijn stad, mijn voetbalclub”, zei hij. Andok gaf in het interview toe dat hij “meerdere malen” naar het front was geweest. “We vechten nu tegen de harde kern van IS”.

Bewijs

Deelname aan de gewapende strijd in Syrië is altijd strafbaar, ook als iemand juist tégen IS vecht. Andok is niet de eerste Nederlandse anti-IS-strijder die wordt vervolgd. Driss M., die zich aansloot bij het Vrije Syrische Leger, kreeg in 2017 bijvoorbeeld drie jaar cel. Een jaar eerder ontliep ex-militair Jitse Akse nog vervolging. Hij vocht in Syrië voor de YPG, maar justitie kon niet aantonen dat hij zelf IS-strijders had gedood.

Ook in het geval van Andok zal het OM moeten bewijzen dat hij inderdaad (dodelijk) geweld heeft gebruikt op het slagveld. “Daarom doen we verder onderzoek”, zegt een woordvoerder van justitie. Of het lastig zal worden de zaak tegen de Hagenaar rond te krijgen, is volgens de woordvoerder “niet te voorspellen”.

Andok was vorige week op Schiphol om iemand op te halen, zegt de justitiewoordvoerder. Zijn gedrag viel de marechaussee op, waarna hij om zijn identiteitsbewijs werd gevraagd. Hij stond gesignaleerd, dus hielden de marechaussees hem aan. De rechter-commissaris bepaalde dinsdag dat hij nog twee weken vast moet blijven zitten.