Aantal meldingen van geweld tegen politie neemt met 10 procent toe

Vooral tijdens festiviteiten of in uitgaansgebieden krijgen politiemedewerkers vaker met bespugingen, bedreigingen of ander geweld te maken.

Foto ANP

Het aantal meldingen van geweld tegen politiemedewerkers is vorig jaar met 10 procent toegenomen. In 2018 werden 10.593 gevallen van bedreiging, mishandeling of discriminatie geregistreerd tegen mensen werkzaam bij de politie. Het jaar ervoor lag dit nog op 9.598.

Dat blijkt uit cijfers die de politie dinsdag heeft gepubliceerd. Volgens Ruud Verkuilen, die zich bij de politie bezighoudt met geweld tegen medewerkers, krijgen politiemensen tijdens festiviteiten en in uitgaansgebieden steeds vaker met geweld tegen henzelf te maken. “Hetzelfde geldt voor agressie en geweld tijdens een aanhouding”, zegt hij op de site van de politie.

“Vaak zijn drank en drugs in het spel en wij zien dat mensen een kort lontje hebben.”

Uit de cijfers blijkt dat vooral het aantal meldingen van het beledigen van politiemedewerkers is toegenomen. Ook was er een forse stijging van het aantal meldingen van wederspannigheid, dat wil zeggen: gewelddadig verzet tegen een politiemedewerker tijdens bijvoorbeeld een arrestatie.

Vergelijkingen met eerdere jaren zijn lastig te maken. Voor 2017 werden cijfers over geweld tegen politieambtenaren niet centraal geregistreerd.

Zwaarder straffen

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) wil dat geweld tegen hulpverleners zwaarder bestraft wordt. Later dit jaar komt hij met een wetsvoorstel dat regelt dat geweld tegen bijvoorbeeld een ambulance- of politiemedewerker niet meer bestraft kan worden met enkel een taakstraf.